Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Sveriges Radio spelar musik som mordhotar Jimmie Åkesson

Posted by sverigeidag på februari 20, 2012

I november 2011 spelade programmet Musikguiden i P3 “Tystas ner” med bland annat Adam Tensta. I texten spys ett aggressivt hat mot Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson ut. Trots detta, och hela 185 anmälningar, väljer Granskningsnämnden att fria – i vanlig ordning. I och med detta banar de vägen för grov hatpropaganda i statliga medier.

nu när nazister sitter i vår egen riksdag

du vet hur det går för dom som kommer hit och låter som Jimmy Jokersson

gå och slipa kniven och skicka grisen till slakten

var på din vakt för jag vet folk som skulle sitta för en sverigedemokrat-fitta

Stroferna ovan några utdrag ur smörjan.

De som anmält låten menar att den innehåller uppmaningar till våld och förföljelse av sverigedemokrater, plus att programledarens kommentar om att låten var en favorit på redaktionen var ett partiskt och politiskt ställningstagande. Men det räckte som sagt alltså inte.

Granskningsnämnden skriver i beslutet att “det journalistiska nyhetsvärdet var alltså stort och de kunniga musikjournalisterna och musikredaktörerna på redaktionen ansåg att det var en musikaliskt väldigt stark och ovanlig låt med rytmer som sällan används i västerländsk musik“.

Det är bland annat därför självklart att SR också ska spela hiphop-musik, även om artisterna tar ställning i samhällsfrågor.

Att likna demokratiskt valda politiker med nazister är alltså “att ta ställning i samhällsfrågor“, enligt nämnden. Sedan gör man själv ett eget politiskt ställningstagande:

På hiphopvis kallas Sverigedemokraterna provokativt för nazister och Jimmy Åkesson för Jimmy Jokersson. Låtmakarna vill få både förortens ungdomar och samhället i övrigt att stanna till och tänka efter hur det går om inte alla människor, oavsett bakgrund, inkluderas.

Etablissemangets favorit. 

Texten i artikeln kommer från Avpixlat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: