Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Förbjudet att förneka massmordet på armenier

Posted by sverigeidag på januari 23, 2012

Galenskapen är total. Nu har Frankrike utökat sina förbudslager med ytterligare en lag. Tidigare har man infört en lag som gör det förbjudet att ”förneka Förintelsen”. En liknande lag finns redan i Tyskland och Österrike och kan ge flera års fängelse. Lagen är mest ett uttryck för den galenskap som sprider sig alltmer när vissa intressegrupper kan driva vissa politiska frågor till sin spets utan att det ens blir debatt. Frågan om Förintelsen har varit föremål för många debatter, men de har förts i privata sammanhang och inte sällan har personer som haft avvikande åsikter om antalet döda i fångläger blivit utsatta för överfall och mordhot. När lagen infördes i Frankrike var det många som tappade tron på rättssamhället. Att diskutera historiska händelser är upp till historiker, inte till lagstiftande byråkrater som vill hindra öppna debatter.

Samma gäller för den nya lagen som godkändes av senaten idag, men vinner laga kraft senare. Nu blir olagligt att förneka massmord på armenier. Det är inte upp till en stat att förbjuda samtal eller debatter om historiska händelser. Det är upp till historiker, eller lekmän, att ha vilka åsikter de vill om vad som hänt under en viss epok.

När man inför förbud mot att diskutera historiska händelser då vet man att något inte står rätt till. I den franska senaten var det 86 ledamöter som röstade emot och 127 som röstade för att kriminalisera förnekande av massmord på armenier. Socialisterna och Sarkozys UMP var de partier som drev igenom lagen. De internationella nyhetsbyråerna var som vanligt ensidiga i sin rapportering och det framgick inte vilka politiker som motsatt sig lagen.

Tusentals turkar, som berörs mest av lagen, demonstrerade under helgen i Paris mot lagförslaget och 200 demonstrerade utanför senaten idag. Media har beskrivit reaktionerna från turkiskt håll, men inget har sagts om hur fransmän som ogillar förbudslagar har reagerat. Sådant talar man tyst om i nästan alla globala medier.

Den som bryter mot lagen riskerar 450 000 kr i böter och ett års fängelse. Som sagt, galenskapen är total!

För den som händelsevis inte känner till det så har även Sverigedemokraterna varit inne på samma linje som Sarkozy (även om de inte förordat en liknande lag som Frankrike nu antagit) då de jublade över att riksdagen erkände Turkiets folkmord. Jimmie Åkesson, som inte ens är historiker, gick ut med ett pressmeddelande och förklarade i mars 2010  där han skrev ”- Att riksdagen nu äntligen har erkänt Turkiets folkmord är ett beslut jag varmt välkomnar och jag vill rikta en elogé till de enskilda borgerliga riksdagsledamöter som bröt partilinjen och gjorde beslutet möjligt.” Precis så agerar en politiker som därefter blir svår att lita på. Återigen. Det är inte upp till politiker att förbjuda eller moralisera över debatter om historiska händelser. Debatten ska vara fri!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: