Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Han och hon blir hen om kulturmarxisterna får bestämma

Posted by sverigeidag på januari 21, 2012

Svenska Dagbladet är en tidning som liksom andra medier, oavsett politisk färg, går i bräschen för upplösning av traditioner och nationell identitet. Men det stannar inte vid det. Tidningen är lika ivrig som extremfeminister när det gäller att avköna könen.

I dagens Brännpunkt publiceras en text där ett par bokförläggare och en docent vill tvinga på omvärlden sin egen snedvridna syn på tillämpningen av de ord som identifierar könen. Boken Kivi & Monsterhund kommer ut i dagarna (det är förläggarna som skrivit artikeln i SvD) och är den första barnbok där ordet hen används istället för hon och han.

Hen?

Karin Salmson, Marie Tomicic och Karin Milles vill förenkla barnens förhållande till omvärlden genom att radera ut identifikation till kön. I stället för att lära barn att tänka vill man befria dem från tankar. Och samtidigt hjärntvätta dem.

Vi läser i artikeln:

Orden hon och han bär med sig ett artilleri av föreställningar om egenskaper, och språk och ordval får stor betydelse för hur vi uppfattar världen. Ordet hen öppnar för friare tolkningar eftersom det inte är knutet till dessa föreställningar.

De vuxna debattörerna ska nu tvinga oskyldiga barn att slippa få veta att det finns olika kön eftersom de, alltså debattörerna, anser att det är krångligt att skilja ut vad som är kvinnligt eller manligt.

Ett av skälen de använder för att sudda ut könet är att en liten pojke överfölls i Jönköping förra året för att han använde rosa och nagellack. Dessutom, menar debattörerna, så används ordet han reflexmässigt när man inte vet könet på en figur i barnböcker. Det tycks vara ett så stort problem för debattörerna att de vill ta steget att radera ut könsidentifikation helt och hållet. Att barn under sin utveckling lär sig skilja på vad som är han och hon framställs som ett problem:

Vi menar att det borde vara underordnat andra principer, och att det maniska och aktiva särskiljandet av kön ger negativa konsekvenser för båda individ och samhälle och att en friare inställning utan lika stark könsindoktrinering skulle ge en bättre framtid. Att föra in ordet hen i språket är en del av det arbetet.

Debattörerna menar att genom att använda ordet hen upphör ”könsindoktrineringen”, men i själva verket är det precis tvärtom. Det är när man medvetet raderar bort könen som indoktrineringen har tagit vid. I deras värld är ordet hen lösningen på mötet med världen:

Hen är en lösning som ger möjlighet att möta världen mer förutsättningslöst och att läsa en text eller föra ett samtal där det viktiga inte blir könstillhörighet utan individens personliga egenskaper.

Debattörerna har redan mötts av kritik och vet att den bottnar i att ”ordet hen kan leda till att skillnaderna mellan könsrollerna suddas ut”. Istället för att ta till sig av kritiken undrar de vilka skillnader som är viktiga att behålla och frågar retoriskt:

Löneskillnader, användande av våld, omsorgsgivande eller empatiska förmågor?

Vår tanke är istället att alla ska få vara olika, oavsett kön. I senaste omarbetningen av diskrimineringslagen infördes dessutom diskrimineringsgrunden ”könsöverskridande identitet och uttryck”, något som också pekar på att ordet hen behövs för den som identifierar sig som varken eller.

De argumenterar vidare:

Genom att frigöra ordet hen från förväntningar knutna till traditionella könsroller ges en möjlighet att möta Kivi på andra premisser. Det är en spännande språklig möjlighet! Varför försitta den chansen? Hen behövs om en författare, som Jesper Lundqvist som skrivit Kivi & Monsterhund, vill att en karaktär ska värderas utifrån sina individuella egenskaper och ge identifikationsmöjligheter till alla barn.

Att föra in ett nytt element som får oss att tänka till i vårt språkbruk ger möjlighet till medvetenhet och förändring som sträcker sig bortom enstaka ord. Att använda hen är inte att ta bort hon och han. Det är att lägga till hen: att ge tre möjligheter istället för två.

Att Svenska Dagbladet tar in en artikel av det här slaget är inte särskilt förvånande. Tidningen lanserar villigt och gärna de olika kulturmarxistiska projekt som slår sönder traditionella värderingar, allt från familjelivet till den nationella identiteten. Att tidningen i andra sammanhang hetsar mot invandringskritiker och försvarar massinvandring är en del av samma problem.

Debattörerna (och förläggarna) Karin Salmson, Marie Tomicic och Karin Milles som marknadsför en bok av det här slaget är grunden mycket extrema och förmodligen rätt förvirrade själva. Sin egen förvirring ska de nu föra över på oskyldiga barn som inte ska få lära sig det som alla barn har fått lära sig i alla tider, nämligen att det finns två kön. Nu ska de få lära sig att det bara finns hen. Frågan är hur de kommer att reagera när de en dag få veta att vuxna människor lurar den att tro att det inte finns olika kön och att detta bedrägeri kunnat förekomma därför att de vuxna själva är förvirrade bortom all räddning.

Den generation som debattörerna vill uppfostra kommer istället att tydligare än andra uppfatta könsskillnader när de växer upp. Får man inte som barn ha ett naturligt förhållningssätt till könen kommer det att sätta spår.

SvD

Ett svar to “Han och hon blir hen om kulturmarxisterna får bestämma”

 1. Info said

  SVERIGES RADIO VINKLAR: ”HEN” VÄLKOMNAS AV FORSKARE

  Sveriges radio gör nu i flera program – t.ex. i Nya vågen och Språket – ohöljd reklam för ”Sveriges första könsneutrala barnbok”, Jesper Lundqvists ”Kivi och monsterhund”, där huvudpersonen är en hermafrodit, en ”hen”:

  ”Ordet ’hen’ skulle göra det lättare att slippa säga ’han’ om alla, som barnboksforskning visat att man lätt gör, säger Karin Salmson. Daniel Wojahn, språkforskare vid Södertorns högskola, har gjort perceptionsstudier som visar att val av pronomen har stor betydelse. Han välkomnar också det nya ordet ’hen’.”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=411&artikel=4936934

  Anm.: Den unge doktoranden Daniel Wojahn är inte bara ”forskare” vid Södertörns högskola – som av en händelse råkar han också vara styrelsemedlem i ”Forum för feministisk forskning i Stockholm”, edsvuren till den välkända radikalfeministen Karin Milles vid samma högskola, god vän med Inti Chavez Perez (red. för tidningen Macho och boken Pittstim, sexualupplysare RFSL):

  ”Daniel forskar om språklig diskriminering, sammanhang mellan språk och genus samt feministiskt och queerfeministiskt motiverade språkförändringar i svenskan, engelskan och tyskan.”

  Om Karin Milles:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/11/30/gubbslemmet-och-den-kollektiva-genusglomskan/#comment-4827

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: