Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Rättegången mot konstnären Dan Parks

Posted by sverigeidag på januari 16, 2012

Det började med att några studenter hade maskerad i Hallands nation vid Lunds universitet. Temat var djungel och några studenter sminkade sig för att se ut som negerslavar. De leddes senare in med rep av några personer som skulle föreställa slavhandlare. På kvällen blev det en fiktiv slavförsäljning innan studenterna fortsatte sina festligheter.

Denna studentfest ledde till hysteriska utbrott i media och reaktioner från Afrosvenskarna Riksförbund. De reagerade som om det hade varit ett folkmord i klass med Holocoust, alltså hundratusen döda efter svåra umbäranden i läger där sjukdomar tagit död på de flesta av dem.

Men studenterna hade haft fest, inte ägnat sig åt massmord eller ens uppmaning till massmord. De hade bara skämtat om den slavhandel som varit vanlig i USA under 200 år.

Hetsen mot studenterna och de löjliga kraven på att de skulle straffas fick satirkonstnären Dan Parks att reagera. Han tryckte upp en affisch med bild på Jallo Momoduo från Afrosvenskarnas förbund iklädd en kedja runt halsen och texten ”Vår negerslav är bortsprungen”. När Parks satte upp affischen på ett elskåp greps han av polisen misstänkt för olaga affischering och hets mot folkgrupp.

Den 12 januari inställde han sig i rätten. Åklagaren Mathias Larsson yrkade på fängelsestraff och 10 000 i skadestånd till Jallow Momoduo och en kurator på studenternas nation som fått sitt telefonnummer angivet på affischen.

Domen faller den 26 januari och vi återkommer med en kommentar då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: