Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

När den första negern dök upp

Posted by sverigeidag på januari 9, 2012

I boken Gustavs grabb av Leif GW Persson berättar han om mötet med den första neger han någonsin träffat. Som barn bodde författaren och kriminologen nära Frihamnen i Stockholm.

En dag när Leif var ute och lekte stannade all aktivitet upp inför åsynen av en neger. Han hade varken bastkjol eller tigertänder runt halsen. Negern åtföljdes av två poliskonstaplar och varför han gjorde det blev aldrig utrett.

Negern vinkar åt barnen som stirrar på honom och kallar honom Loii, de kände nämligen till att det fanns en neger som spelade trumpet som hette Loii. Även Leifs pappa Gustav hade ett par skivor med Louis Armstrong trots att han hade svårt för den negermusik som kallades jazz eller blues. Däremot gillade Gustav Louis Armstrong för att han var så bra på trumpet och på att sjunga.

Leif och hans kompisar följer efter negern en bit tills konstaplarna säger åt ungarna att gå hem. I boken läser vi:

– Sextio år senare så trängs de språkliga tidsbilderna i mitt huvud. Fast mörkret skrämmer oss även idag, och på goda grunder, eftersom det minskar vår förmåga att se, det sinne som bäst skyddar oss mot rent fysiska faror. Säkert också det viktigaste skälet till att ondskan i våra liv fortfarande är nattsvart, till och med svartare än synden, att vi plågas av svartalfer, drabbas av svartsynthet och till och med tecknar vårt missmod i mörkaste grått. Men några svarta män, i dagens mening, hade vi aldrig behov av när jag var barn.

(Gustavs grabb, Leif GW Persson, Albert Bonniers Förlag 2011)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: