Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Reaktion: Ullenhag i farten igen

Posted by sverigeidag på januari 3, 2012

”Även i dagens Sverige lever romer i ett stort utanförskap och för många är diskriminering och fördomar vardag. Vi har såväl en historia som en nutid att skämmas över när det gäller romer. Nu handlar det om att göra rätt saker i dag så att vi inte behöver ha en framtid att skämmas för också.”

Orden är integrationsminister Erik Ullenhags (FP). I Dagens Nyheters debattsida klargör han idag att romerna är den grupp som det i år ska läggas särskilt krut på. Man kan också vända på steken och säga att det är den etniskt svenska majoritetsbefolkningen som ånyo ska skuldbeläggas för sin förmenta rasism. Att romer/zigenare historiskt sett har utsatts för diskriminering är förvisso sant. Idag, emellertid, har romerna exakt samma rättigheter som den övriga befolkningen. Frågan, som väcks vid läsningen av citaten nedan, är om de har samma skyldigheter.

Häromveckan fick ju Ullenhag utstå häftig kritik för att han på regeringens hemsida initierat en kampanj mot intolerans. Kritiken handlade om att Ullenhag, som sade sig vilja motarbeta myter kring invandringen, själv förde fram flera felaktigheter när han på DN-debatt presenterade kampanjens syfte.

Det är inte omöjligt att samma sak kan komma att ske även denna gång. Ullenhag har okritiskt anammat en ensidig förklaringsmodell av zigenare som inte har stöd av en av Sveriges främsta kännare av den romska kulturen, etnologiprofessor Karl-Olov Arnstberg. År 1998 utkom han med sin etnologiska studie Svenskar och Zigenare. När studien publicerades hade han varit intresserad av zigenarnas levnadssätt alltsedan 60-talet. Under 70-talet var han positivt inställd till dem som grupp. I studien levererar han emellertid en svidande kritik som bl a kopplas till medias rapportering av gruppen. Under kapitlet ”Okritiska journalister” skriver Arntsberg bl a följande:

”Det är inte bara så att zigenarna har tolkningsföreträde, utan det är också så att medias företrädare i sina relationer med zigenarna brukar lägga sig rätt platt. Det som zigenarna berättar anammas okritiskt. De är på ett närmast självklart sätt ‘trovärdiga meddelare’. Journalisternas perspektiv är, att nu har dessa förtryckta människor en av få chanser att berätta om sig själva och om de svåra villkor de lever under. Det som sedan läsare får ta del av är skäligen enkla, för att inte säga undermåliga, alster. Journalisten skriver som om han eller hon nyss fått reda på någonting, den totala okunnigheten är ett standardgrepp och reportagen genomsyras av ambitionen att just skriva väl om zigenarna. Alla inblandade framstår oftast som naiva, goda och – tyvärr – aningen korkade. Här är glappet mellan reportage och verklighet mycket besvärande för mig som läsare.

Dagens Nyheter exemplifierar detta i maj 1996 med tre presenterande artiklar om zigenare. Det är stora okritiska krior av det slag som jag om och om igen mött i massmedia, alltsedan jag i slutet av sextiotalet började intressera mig för zigenare. Ytterligre ett exempel ger en så kvalificerad facktidskrift som Migranter i nr 3/96. Här finns en artikel om zigenare, text och bild av AE, ett alster som i sin aningslöst idylliserande framtoning bättre kunde platsa i ‘Hänt i veckan’ eller, i något ideologiskt material avsett att spridas i grundskolan.

Läs resten av texten här.

3 svar to “Reaktion: Ullenhag i farten igen”

 1. Eva said

  Problemet med denna ensidiga rapportering är att aldrig fråga zigenarna vad de står för som kanske gör att de hamnar i konflikt med majoritetssamhället. Lyssnade för en tid sedan på en zigenarfamilj där moderna beklagade sig för att hon aldrig fått någon utbildning eftersom hon gifte sig när hon var 15 (hon är i 30-årsåldern nu). Är det Sveriges fel?

 2. xmaverickx said

  Elvis var stor i rocken.
  Ullenhag är en liten man i en alltför stor rock.

 3. Peter said

  Först ”Myterna om invandringen”, sedan detta – och nu har Ullenhag gjort bort sig i Tyskland också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: