Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Mattias Karlsson: Socialdemokraterna moraliskt skyldiga…

Posted by sverigeidag på december 15, 2011

Socialdemokraterrna moraliskt skyldiga till bombningen av det estniska försvarsdepartementet?

Den 11 augusti 2011 stormade Karen Drambjan det estniska försvarsdepartementet. Han tog två personer som gisslan, sköt vilt omkring sig och utlöste ett antal bomber. Drambjan har ensam fått skulden för det som inträffade, men var han verkligen ensamt ansvarig? Kan det inte finnas andra som till och med är mer skyldiga än vad han är?

Drambjan var aktiv i det estniska vänsterpartiet. I det manifest som han publicerade i samband med EU-parlamentsvalet 2009 slår han fast att han betraktar Estland som en moraliskt bankrupt och neo-fascistisk stat. 

Drambjan är inte ensam om att hysa denna typ av uppfattningar. Det finns ett nätverk av socialistiskt färgade människor som hyser liknande uppfattningar. De länkar till varandras blogginlägg och ibland träffas de till och med. En av de personer som öppet propagerar för sina åsikter och som kan sägas ingå i detta världsomspännande nätverk av socialister är den svenske artisten Mikael Wihe. Precis som Drambjan ser Mikael Wihe ett stort hot i neo-fascism och moralisk korruption. Wihe säger sig vara demokrat , men det finns gott om bevis för att han egentligen förespråkar våld och terror. Wihe har vid åtskilliga tillfällen deltagit i manifestationer med den våldsförespråkande extremvänstern och han har uttryckt sympati för den kubanska kommunistdiktaturen. På sin skiva ”Ta det tillbaka” från år 2010 sjunger Wihe bland annat följande: ”Hatar du dom jävlarna, som köper upp och lägger ner? Vill du skära dom i bitar och slå in dom i paket? Drömmer du om huvuden som ligger i en korg? Vill du sätta upp en galge på närmsta stora torg?”  Det finns visserligen inga bevis för att Drambjan och Wihe någonsin har träffats eller för att Drambjan någonsin har lyssnat på Wihes texter, men de delar delvis samma världsbild och det kan inte helt uteslutas att Wihes texter faktiskt inspirerade Drambjan till terrorattentatet.

De svenska socialdemokraterna har varit mycket tydliga med att de tar avstånd från attacken på det estniska försvarsdepartementet och menar att de inte har några kopplingar till våldsförespråkande socialister. Trots detta har jag hittat bevis för att ledande socialdemokrater har hyllat Mikael Wihe och till och med träffat honom. I det här filmklippet från 1993 utrycker socialdemokraternas före detta partiordförande Mona Sahlin stark sympati för Mikael Wihe och hans åsikter. När jag konfronterar Socialdemokraternas nuvarande partiledning med dessa uppgifter säger de att man tar avstånd från Wihes åsikter om att man borde skära den borgerliga regeringen i småbitar. Man tycker inte det är bra att Sahlin har uttryckt sig positivt om Wihe, men menar att man är säker på att Sahlin aldrig skulle gjort det om Wihes önskan om att hänga sina meningsmotståndare hade varit känd för henne. Samtidigt så understryker man att det inte är rätt att döma ut alla människor i världen som är emot fascism och moralisk korruption som extremister på basis av vad Wihe har sjungit.

Mona Sahlin tycker först inte att det är någon större mening med att uttala sig eftersom partiledningen redan har gett sin syn på saken och det därför inte finns så mycket mer att tillägga. Dessutom befinner hon sig på tjänsteresa i USA. Men när hon får klart för sig att vår granskning till största delen kretsar kring henne personligen så ringer hon plötsligt upp och vill reda ut de missförstånd som hon menar att jag gjort mig skyldig till.

Sahlin hävdar att hon tar avstånd ifrån uppmaningar till våld och att hon inte kan hållas ansvarig för vad Wihe sjungit. Hon säger också att om hon år 1993 hade vetat att Wihe år 2010 skulle fantisera om massmord, så skulle hon aldrig uttryckt sig i så positiva ordalag om honom. Man kan dock fråga sig hur trovärdigt detta avståndstagande är. Än idag har Mona Sahlin inte publicerat någon kritik mot Wihe, vare sig på sin twittersida eller någon annanstans på nätet. Även om Wihe ännu inte sjungit om massmord, så måste det ändå redan 1993 ha varit känt för Sahlin att Wihe var en vänsterextremist. Flera borgerliga tidningar uttryckte nämligen ganska tidigt denna åsikt om Wihe.

Ja, det är verkligen beklagligt att Drambjan ensam får bära skulden för det fruktansvärda terrorattentatet samtidigt som Mona Sahlin och Socialdemokraterna går fria. Förhoppningsvis kommer dock Drambjans advokat arbeta för att åtminstone Mikael Wihe ställs inför rätta för sin delaktighet i terrorn…

Tycker du att ovanstående resonemang låter krystat? Kanske till och med helt absurt? Isåfall borde du tycka detsamma om gårdagens Uppdrag Granskning där SVT försöker etablera en länk mellan Breivik – Allan Lake – Kent Ekeroth och Sverigedemokraterna. Faktum är att Uppdrag Gransknings resonemang på vissa sätt till med är mer krystat än det ovanstående. Ekeroth har aldrig hyllat Allan Lake på det sätt som Sahlin hyllar Wihe. Han har bara skrivit att han tror att Lake är motståndare till extremism. Drambjans psykiska hälsa vet vi inget om, men vi vet att Anders Breivik lider av paranoid schizofreni och att ingen därför borde kunna göras ansvarig för hur han tolkar saker som sägs och skrivs.

Mattias Karlsson
Riksdagsledamot

Artikeln kan läsas här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: