Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Mats Dagerlind: Fjordman, Helle Klein och att ta ansvar för texter

Posted by sverigeidag på december 15, 2011

Helle Klein, socialdemokrat, journalist och sedan en tid tillbaka också kristen konvertit (från judendomen) och präst, twittrade igår kväll ut en del synpunkter om nyhets- och opinionssajten Avpixlat med anledning av gårdagens avsnitt av SVT Uppdrag Granskning där den “antimuslimska” och “högerextrema” rörelsen granskades – om man nu kan kalla det för granskning. Klein ville bl.a. berätta att Avpixlat minsann fortfarande publicerar “förfärliga” texter av Fjordman, eller Peder Jensen som han egentligen heter, som utpekats som massmördaren Anders Behring-Breiviks främsta ideologiska inspiratör och som somliga därför med elastisk argumentation vill betrakta som medskyldig till Breiviks dåd.

SVT Uppdrag Granskning vill förstås också göra denna koppling och hade i Fjordmans extensiva skriftställargärning mödosamt lyckats vaska fram två citat i vilka man med mycket god vilja och mot en fond av Anders Behring-Breviks terrordåd eventuellt kan läsa in ett våldsbejakande budskap. I det ena fallet skriver Fjordman att vi måste få bort islam och dess utövare från Europa, och i det andra fallet att han råder västerlänningar att beväpna sig, främst mentalt men om det skulle behövas också fysiskt med vapen.

Peder "Fjordman" Jensen

Peder ”Fjordman” Jensen

Om man inte är fullt lika illvilligt sinnad kan man naturligtvis också göra betydligt mindre dramatiska tolkningar av dessa utsagor, i synnerhet om man betraktar dem i skenet av den ordinära socialistiska retoriken med uttryck som “upp till kamp” och “sista striden” osv, fraser som även socialdemokrater som Klein gärna stämmer upp i på första maj. Att använda dubbla måttstockar är inte hederligt. Klein får bestämma sig för vilken linje – den fördömande eller den förlåtande – hon anser att man bör tillämpa på politisk retorik av det här slaget och sedan tillämpa den konsekvent i båda fallen.

Jag läste också nyss den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Mattias Karlssons träffsäkra text som handlar om att utkräva medansvar för terrordåd från olika individer och grupper, en text där socialdemokrater via protestsångaren Mikael Wiehe kopplas till den estniske terroristen Karen Drambjan och som med all önskvärd tydlighet visar hur svaga och långsökta dylika associationspåståenden ofta är. I gårdagens Uppdrag Granskning excellerade man i denna sekundär- och tertiärkopplinskonst i syfte att ansvariggöra Sverigedemokraterna för Breviks terrordåd. För att göra en koppling fick man använda sig av ett flertal led som vart och ett dessutom kan ifrågasättas.

Läs resten och hela Dagerlinds text här.

Relaterat: Fjordmans nedlagda blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: