Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

476: Demokrati är kompromiss

Posted by sverigeidag på december 14, 2011

I en familj beror sammanhållningen på viljan hos alla dess medlemmar att avstå lite från sina önskemål och sitt perspektiv på hur saker och ting borde vara. Ingen har rätt att helt bestämma och tvinga de andra att se allt ur sitt perspektiv.

Samma sak med ett samhälle. Fast naturligtvis saken är så mycket mer komplicerad då. I en familj kan man nå och diskutera med alla dess medlemmar. I ett samhälle är det omöjligt. Om man inte är regeringschef och kan gå ut i TV, som till exempel den amerikanske presidenten gör, när han har något att säga som angår alla.

Med avseende på den viktigaste frågan, den om integrationen, så har samtliga regeringschefer sedan Tage Erlander svikit. Men även han svek med det dåliga omdömet att utse Olof Palme till sin efterträdare.

Sverige är sedan dess en mer splittrad nation än vi erkänner.

Svärmandet för tredje världens befrielsekamp, vilket blev vår utrikespolitik under Palme, och stödet för marxistiska diktatorer påverkade synen på invandringen. I den synen ingick en kollektiv västerländsk skuld till de före detta kolonierna, som gav invandringen en ny inriktning. I USA fick detta till följd att man 1965 rev upp 1924 års invandringsreform, som försökt bevara den etno-kulturella balans som dittills gynnat landet. I konkreta termer hade det medfört att varje invandrargrupp fick en kvot motsvarande dess andel av den amerikanska befolkningen.

Välståndsökningen i Sverige och Tyskland minskade invandringen från dessa länder. Från sent 1800-tal och runt sekelskiftet hade den ersatts av väldiga massor med österuropeer och italienare. Människor som inte slog sig på att odla jorden, utan blev kvar i storstädernas fattigkvarter, där deras kroppar och psyken exploaterades av giriga amerikanska storföretagare.

I dessa fattigkvarter grasserade kriminaliteten. De tidigare immigrantvågorna hade inte genererat några brottssyndikat, om man undantar irländarna i de ökända Five Points i New York, som skildrats så mästerligt i Scorseses Gangs of New York. Men nu fick man italienska och judiska brottssyndikat att tampas med, och gangsterkrig mellan dessa och irländarna.

Ja, man fick även en arbetarrörelse. Den judiske invandraren Samuel Gompers bildade den första amerikanska landsorganisationen, American Federation of Labor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Gompers

Och på denna socialt berättigade rörelses kölvatten surfade radikalsocialistiska agitatorer som Emma Goldman.

Emma var anarkist, men en fredlig sådan. Det fanns de som inte var det. En av de mer militanta sköt och mördade president McKinley 1901. Efter det följde en rad bombdåd kulminerande i en helvetesmaskin som dödade 38 människor på gatan i Wall Street och skadade 400 förbipasserande.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wall_Street_bombing

Måttet var nu rågat. Massakern på Wall Street blev startskottet för de ökända Palmer-raiderna eller De röda raiderna, under vilka anarkister massarresterades och skeppades ut ur USA. Opinionen svängde och stödet för en striktare invandringslag ökade.

Samuel Gompers blev en av dess främsta förespråkare. Invandringen hade gått för långt. Den amerikanska samhällskroppens förmåga att smälta mängden invandrare i den berömda ”smältdegeln”, the melting pot, hade avstannat. Ur Gompers perspektiv var dessutom den utländska arbetskraften en konkurrent till hans egna medlemmars intressen.

1924 års invandringsreform fungerade bra och gav upphov till USA:s rykte som ett land med en fungerande  invandring och integration. Ett rykte som bestått, trots att det sedan 1965 gradvis blivit  oförtjänt.

1965 års reform rev upp tanken om etniska kvoter för invandringen, och prioriterade ett fritt inflöde från tredje världen. Förmodligen inte bara i anti-rasistisk yra utan även med stöd från arbetsgivare på jakt efter billig arbetskraft.

I dagens läge brottas USA med samma problem som EU: låt vara att det mestadels beror på den gigantiska illegala invandringen från Mexiko, som blivit ett transitland för illegala invandrare från Afghanistan, Ostasien,  ja, i praktiken hela världen. Den illegala invandringen har vuxit sig större än den legala, som också den huvudsakligen kommer från tredje världen.

Läs hela den intressanta artikeln här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: