Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Avpixlat kommenterar Annika Hamruds artikel

Posted by sverigeidag på december 5, 2011

”Idag publicerar DN Kultur en artikel signerad journalisten Annika Hamrud om oss på Avpixlat. Vi misstänker att DN Kultur inte är intresserade av att ta in en replik från oss så vi väljer att kommentera artikeln här i stället.

Artikeln är publicerad under temat “Högerextremismens nya ansikte”. Redan där slås den oseriösa tonen an. DN och Hamrud får förstås välja vilka etiketter de vill, det är upp till dem om de inte vill framstå som seriösa publicister och debattörer. Man gör det väl enkelt för sig när man i stället för att argumentera nöjer sig med att stämpla vår granskning av det svenska massinvandringshaveriet och kritik mot mediaetablissemangets osunda fraterniserande med den politiska makten, dess censur och förmyndarskap i nyhetsförmedlingen med epitet som “högerextrem”.

Som rubrik har man satt ett intevjucitat från debattören och bloggaren Mats Dagerlind vars artiklar vi emellanåt publicerar: “Man kan inte ha respekt för en lag där det är okej att kalla svenskar idioter”. Citatet är taget från ett resonemang kring hur förre JK Göran Lambertz alldeles på egen hand bestämde att lagen om hets mot folkgrupp bara ska skydda vissa minoritetsgrupper medan det ska anses vara helt lagligt att hetsa mot exempelvis etniska svenskar och troligtvis också mot kristna och heterosexuella. Vad frågan handlar om är således likhet inför lagen med samma skydd för alla och omvänt, möjligheten att kritisera olika grupper på samma villkor utan att riskera åtal.

Vi skrev om detta under rubriken i har “Pressfrihet och rättssäkerhet” när vi startade Avpixlat och Mats Dagerlind utvecklar konsekvenserna av Lambertz agerande i ett inlägg på sin bloggsom även publicerades hos numera nedlagda Politiskt Inkorrekt – PI. Det är hur denna lag tolkas i strid med grundläggande rättsprinciper som det är svårt att ha respekt för, en godtycklighet som går igen även i andra delar av svensk lagstiftning. Det finns en allvarlig rättsosäkerhet och oförutsebarhet på detta område och det är ett av skälen till att Avpixlats redaktion valt att vara anonym. Lagen har i sin alltmer långtgående utformning även kritiserats av sådan skriftställarauktoriteter som Svante Nycander, bl.a. långvarig chefredaktör på Dagens Nyheter, för att utgöra en otillbörlig inskränkning av yttrandefriheten.

Hamrud påstår också att Mats Dagerlind skulle ha fallit i onåd hos oss på redaktionen. Vad hon grundar de uppgifterna på framgår inte men vi kan hur som helst dementera alla sådana rykten. Det går knappast en vecka utan att vi publicerar en debattartikel av Dagerlind och vi har inga planer på att sluta med det.

Hamrud kommer så inte på området pressetik. Pressombudsmannen Ola Sigvardsson citeras i ett av sina mer filosofiska ögonblick där han slår fast att “etiken har ett egenvärde som skiljer människor i ett civiliserat samhället från barbariet”. Hamrud mer än antyder att vi på Avpixlat inte skulle hålla oss med några etiska riktlinjer bara för att vi inte i alla delar godtar just de riktlinjer som PO och PON tagit fram. Avpixlats publicistiska verksamhet drivs av ett mycket starkt etiskt patos – vi står på exempelvis på brottsoffrets sida när andra medier skyddar brottslingen, vi står upp för svensk demokratisk värdegrund när andra ger efter för påtryckningar från grupper med medeltida värderingar och vi slår vakt om sanningen när andra medier sprider lögner och ägnar sig åt censur och förmyndarskap. Vi ställer inte upp på PO:s bekväma tolkning att kvällspressens boulevard- och hyenajournalistik skulle rymmas inom begreppet “allmänintresse” men att den angelägna politiska granskning vi ägnar oss åt inte skulle göra det. Det är ett axplock av vad som är etik för oss.”

Läs resten här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: