Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Julia Caesar: Reinfeldtlabyrinten

Posted by sverigeidag på december 4, 2011

”Inte så många fler än Fredrik Reinfeldt själv vet vad som har format honom som människa. Men med vårt sätt att vara och bete oss berättar vi vår historia. Det vi säger och gör går att avlyssna och tolka. Det är en naturlag som gäller alla, även statsministrar. Rottrådarna tillbaka till den svarte förfadern tycks ha präglat Fredrik Reinfeldt djupt. I en liten pojkes identitetsutveckling till vuxen man är fadern normalt den stora förebilden och identifikationsobjektet. Här verkar identifikationen istället ha tagit ett skutt fyra generationer bakåt.

Det skulle kunna vara Fredrik Reinfeldts ensak, om det inte vore så att han är statsminister. Ledande politikers bevekelsegrunder får aldrig styras av outredda identitetsproblem eller personliga neuroser. Det får helt enkelt inte finnas några blinda fläckar, för det är just de som lägger grund för ogenomtänkta beslut och regelmässigt utlöser politikers fall. En människa kan aldrig växa sig starkare än hans/hennes känslor medger. Även detta är en psykologisk naturlag som inkluderar statsministrar. Om obearbetad känslomässig barlast fördunklar synen hos ledarna kan konsekvenserna för ett land och en befolkning bli katastrofala. I historien har vi sett talrika och varnande exempel på det.

SD:s valresultat en personlig förolämpning

Efter fem år som statsminister är Fredrik Reinfeldt förändrad. Den glädje och spontanitet som han visade inför valet 2006 är försvunna. Han ger ett grinigt och lättirriterat intryck, är stingslig och arrogant och kan inte dölja sin snarstuckenhet och prestigebundenhet. Motstånd tål han inte. För honom är det en personlig förolämpning av dödliga dimensioner att sverigedemokraterna valdes in i riksdagen i senaste valet. I intervjun med Niklas Orrenius i Sydsvenska Dagbladet tar han ur kavajfickan fram en lapp med handskrivna siffror. Det är förra årets valresultat. Han pekar på siffran “339 610″ – SD:s väljare och säger:

”339 000 har röstat på SD. Vi i alliansen har nästan tre miljoner röster, och vi lierar oss här med ett parti – Miljöpartiet – som är större än Sverigedemokraterna. Ett parti som har motsatt uppfattning än SD i den här frågan. Tillsammans representerar vi långt över tre miljoner röster. Vi är tio gånger större än vad SD är.”

Störst går först. Störst är starkast, ha ha. Det betyder inte att störst är mest lämpad att styra landet. En statsminister som går omkring med en lapp i fickan med siffran på hur många av landets medborgare han avskyr – vad säger det om honom och hans politiska omdöme?”

Läs hela artikeln här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: