Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Norska Framstegspartiet vill ha fri invandring

Posted by sverigeidag på november 30, 2011

Siv Jensen, ledare för det liberala Framstegspartiet, besökte nyligen Danmark där hon höll ett tal hos den ungefär lika liberala tankesmedjan CEPOS.

Det finns en del svenskar som förknippar det norska Framstegspartiet med motstånd mot invandring. För att ta redan på det gjorde jag en enkel test. Jag frågade en handfull av mina vänner om de tror att norska Framstegspartiet vill ha 1) totalt invandrarstopp, 2) kraftigt begränsa invandringen eller 3) fri invandring. Vad tror ni de svarade?

Ingen svarade att de tror att Framstegspartiet vill ha fri invandring. Så mediebilden av partiet som ”invandrarfientligt” tycks ha trängt igenom ordentligt. Propagandan är effektiv.

Siv Jensen inledde sitt tala med att beklaga som över norsk protektionism, dvs att landet skyddar sina egna industrier genom handelstullar. Hon beklagade också att norska bönder har monopol och att deras produkter skyddas av höga tullmurar, så att inte ens danskt smör kan komma in i landet. Den senaste tiden har det förekommit debatter i Norge om tullarna ska tas bort så att det blir möjligt att importera lantbruksprodukter. Siv Jensen förklarade att den debatten välkomnas av det liberala Framstegspartiet, som alltså inte vill skydda norska varor utan istället öppna för import – och kanske rentav konkurrera ut egna varor som har skett inom flera svenska näringar.

Partiet bildades 1973 och hade som första viktiga fråga att få ned skattetrycket och minska den offentliga sektorn. Hon förklarade den politiska situationen med en beskrivning av arbetsmarknaden där arbetslösheten är väldigt stor. Enligt Jensen står ca 800 000 norrmän i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden. Något man inte kan tro när man ser hur norska företag rantar runt i världen och hämtar arbetskraft, inte minst från Sverige där man hämtar busslaster med ungdomar som erbjuds jobb på olika håll i Norge. Ungdomar som skulle behövas i Sverige.

Siv Jensen beklagade sig mycket över regeringens politik och hur den döljer olika problem. Den offentliga sektorn är för stor, konkurrensen för liten och viljan att privatisera sjukvården inte så stor som hon skulle önska. Hon ser det som positivt att ”släppa in hela världen i Norge” och när hon talar om liberal ideologi förefaller skillnaden mellan henne och Fredrik Reinfeldt nästan obefintlig. Naiviteten är mycket stor och den liberala idén i teorin är viktigare än verkliga resultat av den. Medan hon talar leder tankarna hur man i Sverige avmonopoliserade den perfekt fungerande taxinäringen. Vad hände? Jo det blev en försörjningsmöjlighet för invandrare och paradigmskiftet innebar att passagerna inte längre kunde känna sig trygga. Den som orkar läsa DN idag kan hitta ett vanligt exempel på hur ”svenska” taxiförare lurar turister på stora belopp trots att de bara åkt en kort sträcka.

Den privatiseringsvåg inom sjukvården och andra näringar som vi tvingats erfara här, för att så många röstade på liberalen Fredrik Reinfeldt, är vad Framstegspartiet nu också eftersträvar. Riv handelstullarna, privatisera mera, släpp in fler multinationella företag. Det är Siv Jensens melodi och det är ideologin som driver henne, inte verkligheten.

När Jensen ska förklara norsk invandringspolitik så menar hon att det var först för ca tio år sedan som debatten inleddes på allvar. Hon anser att alla invandrare som kommer till landet ska inkluderas i det norska samhället och inte hamna i utanförskap. ”Integration” är viktig, invandrarna ska bli ”norska”.

Siv Jensen:

”I vårt partiprogram står det att vi ideologiskt sett är för öppna gränser och fri invandring. Men som världen har utvecklat sig är det en omöjlighet. Vi är alltså tvungna att följa spelreglerna som gäller för resten av världen. I Norge är alla politiska partier eniga om att arbetskraftsinvandring är till nytta för Norge. Och det handlar egentligen om mer flexibla regler för arbetsinvandring till Norge, och har de jobb så blir det lättare och komma till Norge än vad det är idag. Det är det flesta eniga om. Men det är inte det som är utmaningen.

Utmaningen ligger i en betydande tillströmning av illegala asylsökande som får avslag så fort de sätter sig på norsk jord. För de har inte skäl för att få uppehållstillstånd. Vi vet att kriminaliteten relaterad till illegal invandring har ökat.”

För den som tror att liberalism eller Framstegspartiet kan lösa några som helst politiska problem i Norge kan det vara en lärdom att sätta sig in i Framstegspartiets politik.

Framstegspartiet vill ha arbetskraftsinvandring, trots att 800 000 arbetsföra befinner sig i utanförskap. Partiet har inga som helst invändningar mot massinvandringen till Norge och har fri invandring i programmet. Den liberala verklighetsfrånvända ideologin har delvis fått stryka på foten när verkligheten tränger sig på och slår sönder utopisternas drömmar. Någon vilja att begränsa invandringen kunde inte spåras hos Jensen, istället kritiseras den illegala invandringen, som det är både lätt och ofarligt att kritisera.

Jag gillar inte det partiet alls. De norska socialdemokraterna verkar nästan bättre än Framstegspartiet.

A. S.

Relaterat: Siv Jensen på besök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: