Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Det amerikanska presidentvalet 2012

Posted by sverigeidag på november 29, 2011

I valet 2008 skrällde Obama genom att bli den förste svarte presidenten någonsin i USA. Han vann valet på grund av ett massivt stöd från etniska minoriteter. 95 procent av de svarta röstade på Obama 2008. Nästan 80 procent av judarna och 67 procent av latinamerikanerna röstade på honom. De ansåg att han bäst skulle tillvarata de etniska minoriteternas intressen. Valresultat var ett resultat av mediemogulernas och globalisternas kampanj till stöd för Obama. Ibland glöms det bort att mediernas inflytande över politiken är oerhört och att presidentkandidater kan lanseras eller avfärdas när medierna känner för det. Faktum är att all politik kan styras av mäktiga mediekoncerner.

Om Obama vann valet 2008 så kan han vinna även nästa val. Nu pågår debatter över hela USA om vilken taktik som bör användas i nästa val för att kunna vinna det. Om rebublikanerna ska kunna vinna över vita väljare från demokraterna och slå Obama måste de ändra sin taktik. Förutom att visa styrka mot den illegala invandringen, något som drar väljare, måste republikanerna tänka på att vinna vita arbetarröster även med andra frågor.

Några större utsikter att locka svarta väljare finns inte eftersom nästan alla svarta kommer att rösta på Obama. De röstar på honom främst för att han är svart, först i andra hand på grund av politiken. Vita väljare däremot röstar efter vilken politik en kandidat har, men det finns ett marginellt inslag av etnisk röstning även bland vita.

Sedan förra valet har antalet väljarna från etniska minoriteter blivit ännu fler – och de vita färre – vilket får många att fundera över om det går att slå Obama oavsett hur han missköter politiken. De svarta röstar på honom hur illa han än hanterar varje enskild politisk fråga. Även om ekonomin skulle haverera så kommer över 90 procent av de svarta att rösta på honom. De som påstår att ”hudfärgen inte har någon betydelse” har inte förstått någonting. I det amerikanska presidentvalet är hudfärgen avgörande för vilka röster en kandidat ska få. Svarta kandidater får svarta röster.

Nu har en undersökning gjorts där man analyserar hur de demografiska faktorerna kan påverka nästa presidentval. Man har kommit fram till att med färre vita väljare än i förra valet så blir det Obama som gynnas mest av den demografiska faktorn. Obama fick i genomsnitt 80 procent av alla minoritetsröster i förra valet och i nästa val har minoriteterna i landet ökat med 2 procent sedan 2008. Obamas väljarbas är alltså större 2012. Oavsett vilken politik Obama bedriver så kommer han att få massivt stöd av minoriteterna, främst bland de svarta och flera opinionsundersökningar visar på ett näst intill totalt svart stöd, över 90 procent stöder alltid Obama.

Även om Obama skulle förlora en del minoritetsröster så kan han vinna valet om han får samma andel vita röster som i förra valet. Men hans satsningar på att vinna fler etniska grupper än vita i första hand gör att många vita väljare ser ut att överge Obama. Vi kan få ett tydligare svartvitt valresultat 2012 och som en följd av det ett mer svart och ett tydligare vitt USA, när de vita fortsätter sin flykt från svarta områden och i högre grad röstar republikanskt.

Om republikanerna kan vinna över fler vita arbetare så har de en chans att vinna valet, men då måste de locka en stor andel vita väljare. Vid sidan av republikanska partiet pågår debatter om hur man bästa bör förmå vita från demokraterna att rösta republikanskt, att förmå svarta att rösta republikanskt är helt meningslöst. Den taktiska balansgången är inte så enkel, latinamerikanerna är den minoritetsgrupp som republikanerna främst kan rekrytera väljare från, men att stödja dem kan samtidigt skrämma bort vita väljare som inte gillar flört med minoriteter.

Mitt Romney kan bli Obamas utmanare

Den republikanske kandidat som för ögonblicket har störst chans att bli Obamas utmanare är Mitt Romney, som hela tiden kritiserat illegal invandring och inte vikit ner sig trots påtryckningar från media. Bilderbergaren Rick Perry och mediefavoriten Newt Gingrich har förlorat väljarstöd genom att försvara illegal invandring, men då har de genast fått stöd av media så att de ändå legat högt i opinionsundersökningarna. Kandidater som vill avbryta USA:s alla dyrbara krig och på allvar vill minska invandringen eller stoppa den illegala invandringen bojkottas nästan systematiskt av media. Ron Paul är ett bra exempel på det. Samtidigt finns ett mycket stort missnöje bland vita väljare med de republikanska kandidaterna, som anses vara alltför liberala, gå globalisternas ärenden och inte med tillräcklig kraft vågar utmana etablissemanget. Inom Tea Party-rörelsen finns önskemål att det bildas ett tredje block i amerikansk politik, men samtidigt inser man att det kan vara ett hopplöst projekt när man har ett så stort etablissemang och betydelsefulla medier emot sig. Istället satsar man på att stödja kandidater inom det republikanska partiet som är tydliga i sin kritik mot illegal invandring och en rad andra inrikespolitiska frågor.

Relaterat: Amren, WP

3 svar to “Det amerikanska presidentvalet 2012”

 1. Cello Jr said

  Min våta dröm är att ett tredje parti uppstår à la Teddy Roosevelts Progressive Party eller Ross Perots Reform Party 1988. Båda dessa kandidater fick en stor andel av väljarkåren. I dagens läge skulle ett third party ha större chanser än någonsin.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_Party_(United_States,_1912)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Reform_Party_of_the_United_States_of_America

  Jag har skrivit om hur symboliskt Mitt Romney representerar ett äldre Amerika genom sin mormonism, och symbolismer som inspiration och inverkan på tidsandan skall inte underskattas, men jag förblir ändå skeptisk till hans kandidatur.

  http://fyrahundrasjuttiosex.blogspot.com/2011/11/lika-amerikansk-som-appelpaj.html

  Vi konservativa är vana vid besvikelser. Socialister som Göran Persson är mer moderata än man tror och moderater som Fredrik Reinfeldt mer socialistiska. Man kan även tänka på Richard Nixon, som jag trots allt hyser en stor fascination inför, hur denne förment konservative republikan dels normaliserade förbindelserna med Kommunistkina, dels tog första steget mot positiv särbehandling av etniska minoriteter.

  Ursäkta långrandigheten!

 2. Peter said

  Även om det blir en republikansk president så måste han göra ett hejdundrande jobb under de kommande åtta åren, eftersom andelen minoriter blir fler och andelen vita blir mindre. Det ser nog ganska kört ut, tyvärr. USA riskerar på längre sikt att bli ett socialistiskt land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: