Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Det socialkonservativa Sverigedemokraterna kan få problem

Posted by sverigeidag på november 27, 2011

Det förste kände statsvetaren som kommenterar Sverigedemokraternas skifte av ideologisk hemvist är Andreas Johansson Heinö. Han är inte så imponerad av kursändringen och tror att det kan missgynna partiet.

Svenska Dagbladet har talat med statsvetaren:

Andreas Johansson Heinö tror dock inte att ett eventuellt byte skulle leda till några större framgångar för partiet – snarare tvärt om. Anledningen är att få väljare känner till vad socialkonservatismen står för.

– Det kan vara en nackdel för partiet om de skaffar sig en etikett som är svår att förklara. Det kommer bli en pedagogisk uppförsbacke både för partiledningen men ännu mer för enskilda partimedlemmar, säger Andreas Johansson Heinö.

Enligt statsvetaren finns det inga svenska partier som använt begreppet och de partier i andra länder som kallas socialkonservativa ligger ofta ganska långt från nationalismen, de påminner mer om gamla moderaterna, eller, gud förbjude, Nya moderaterna. Andra frågetecken som kan dyka upp är när nya medlemmar tvekar att ansluta sig av ren osäkerhet. Måste man vara eller kalla sig socialkonservativ för att bli accepterad i partiet? Under alla omständigheter får man nu den stämpeln på sig vare sig man vill det eller inte. De som är medlemmar riskerar att hamna i massa besvärliga diskussioner om vad socialkonservatism är eller inte är. SD kan alltså han krånglat till det för sig. Om många enskilds medlemmar hellre kallar sig nationalister eller bara Sverigedemokrater, så har Åkessons strategi redan misslyckats. Då har han en förtroendekris att reda ut.

Andreas Johansson säger att det inte har varit så stora motsättningar sedan Åkesson blev partiledare, vilket tyder på att principprogrammet och etiketten är dåligt förankrade i partiet. Men 128 personer sade jag utan ett uns av kritik, så bristerna i partiets kommunikation med sina egna förtroendevalda är uppenbar. Det är nästan omöjligt att så många personer helt okritiskt kan anta en text som ändå ska ha så stor politiskt betydelse. En text som dessutom i vissa delar var oklar och vilsen snarare än sammanhängande och begriplig. Dessutom saknades helt tankar om hur vägen till nationens framtid ska se ut. Viljan att tackla våra demografiska problem ser ut att vara obefintlig.

SvD

Relaterat: Ris och ros till SD

2 svar to “Det socialkonservativa Sverigedemokraterna kan få problem”

 1. Elaka Svennen said

  Själva marknadsföringen av partiet blir inga problem, som Jimmie Åkesson säger röstar ingen på ett parti för principprogrammet eller ideologiska öronmärken.

  Miljöpartiet blev tredje största parti, hur stort handikapp blev en svårförklarelig och till stor del låtsas-ideologi som ”ekologismen”? Tittade någon alls på partiprogrammet..?

  Jag tror inte socialkonservatismen heller kommer sakta ned SD:s långsiktiga ambitioner bli tredje största parti, det är politiken som avgör, inte öronmärket.

  En kritik som lyftes på Landsdagarna igår var att principprogrammet innehöll inte så många principer, utan mer konkreta (och i detalj förklarade) handlingar.

  Den starkaste kritiken som lyfts fram på Landsdagarna mot principprogrammet var att programmet inte var ett program, utan en handlingsplan.

  Vilket ger de sedan tidigare kritikerna om partiledingens detaljstyre vatten på sin kvarn.

  //ES, skribent på Sverige Idag.

 2. Vi tror vi har ett av de största argumenten mot extrem massinvandring och mångkultur som är lönedumpning

  http://misslyckande.wordpress.com/2011/11/26/114/

  Ni som är för detta ska svara – finns det jobb åt alla invandrare?

  1) 35% utlandsfödda arbetslösa (218.000)

  2) 100.000 flyktingar (vet ej arbetsför)

  3. 41.000 gästarbetare (fått jobb)

  4) 31.000 asylsökande (får söka jobb första dagen)

  Ni ska svara på den enkla frågan

  Finns det jobb åt alla invandrare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: