Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Bara ett gammalt ruttet träd

Posted by sverigeidag på november 25, 2011

Nu är eken utanför radiohuset i Stockholm fälld. Klockan ett i natt gick polisen till attack och skingrade de män och kvinnor som modigt kämpat för att rädda trädet. Bland de sista som polisen jagades bort var TV-profilen och historikern Christopher O’Reagan som satt högt uppe i trädet när sågarna togs fram.

Eken har stått på samma plats över 500 år, kanske uppemot 1000 år och är en av våra äldsta ekar. Den finns illustrerad på bild från 1850-talet innan någon bebyggelse fanns i närheten.

Stockholms Stads Trafikkontor ansåg att trädet var så rötskadat att det borde fällas av hänsyn till trafikanterna som skulle kunna skadas av nedfallande grenar. För många var eken bara ett träd som stod i vägen, medan andra såg trädet som de omistlig del av vår historia. Eken som träd har betytt mycket i vår kultur och kommit till användning på många sätt, inte minst genom byggen av skepp, möbeltillverkning och bruksföremål.

Vad TV-eken varit med om vet ingen. Här har människor promenerat och sett den växa i hundratals år. Kanske satt några ungdomar i 1500-talets Sverige under den och filosoferade över sin eller landets framtid. Eken kan tyvärr inte tala till oss, men om det hade kunnat det hade den säkert haft invändningar mot oss som lever idag. Eken skulle säga att vi förpestat miljön för den i minst 50 år och att den tvingats andas en avgasfylld smutslig luft som gjort den orkeslös och trött. Den är inte ekens fel att den ruttnat, det är människans fel.

Nu kunde inte eken tala till oss, men Christopher O’Reagan och flera andra förstod vad eken ville säga. Den vill leva ytterliga några år och dö en naturlig död, som gamla ekar helst ska göra.

Trädet ville nog också säga att det är inte bara eken själv som är hotad i Sverige utan även ättlingarna till de människor som levde i Sverige när eken var en liten rot. Lika respektlöst som man behandlade eken behandlar man nu svenskarna, som är ett folk som har en ännu längre historia än eken.

SvD, SvD

Ett svar to “Bara ett gammalt ruttet träd”

  1. svenskasvensson said

    Vi Svenskar är snart fridlysta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: