Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Samerådet öppnar för massinvandring

Posted by sverigeidag på november 24, 2011

Under sametinget som ska hållas i helgen väntas en dramatisk ändring av den samiska politiken införas.

Samerna är ett av många minoritetsfolk som alltid värnat om sin kultur och sin identitet. Det är därför de finns kvar som folk. Traditionerna är gamla, samerna är stolta över sina sedvänjor och till helgen samlas de för ett så kallat landsting (som tidigare hette Samerådet), som i dagligt tal kallas sameting. Det är ett ting som har större betydelse genom att samtliga samebyar låter en representant komma till tinget.

De frågor som normalt tas upp på sametingen är frågor om renskötsel, markägarfrågor och jakträtter. Även viktiga kulturfrågor tas upp liksom de för samerna viktiga familjerättsfrågorna.

För samerna har det alltid varit självklart att man gifter sig inom gruppen och att man håller sin stam oförstörd från påverkan utifrån. Svenska medier har nu ifrågasatt vissa av samernas informella regelverk som anger vem som kan vara same. Tidigare har det varit så att man inte som inflyttad kan bli same, för att bli same måste man vara född av två samiska föräldrar. Det är en fråga om blodsband, vilket det är för nästan alla minoritetsfolk, men även för många större folk. En svensk kan t.ex. inte bli kines eller inuit bara för att han eller hon flyttar dit.

En motion som satt skräck i samestyrelsen är en inkommen skrivelse från samerna i Jämtland om att man bör lätta på reglerna för vem som kan bli same. Vi läser ur motionen:

Vi samer har länge levt isolerade från omvärlden och tycks glömma bort att vi inte är ensamma på jorden. Vi skryter ofta över vår kultur och vår identitet. Men vem är same egentligen och vad är samisk kultur? Samisk kultur är att fånga renar och bära en blå mössa med röd tofs. Men det är inte samisk kultur, vi har fått den från andra folk som fångat renat och burit sådana mössor. Och tälja med knivar har andra folk gjort i alla tider, så inte heller det är samiskt.

En same från Kiruna gifte sig med en svensk kvinna förra året. Kommer barnet att bli same eller blir det svenskt? Eftersom det inte går att svara på frågan föreslår jag att vi samer öppnar upp oss mot omvärlden och låter den komma till oss. Vi kan berikas av den och få nya impulser. Vi samer äter bara renkött hela dagarna och har varken fått smaka pizza eller kebab. Det är dags nu att vi tar till oss den rika matkulturen som finns därute i världen.

Vi har alltid levt fredligt och i harmoni med naturen, det är en styrka som vi ska vara stolta över. Nu bör vi dock sluta tänka på oss själva och försöka ta in de nya impulser som väntar på att möta samekulturen och berika den. Vi vet att Sverige tar emot hundratusentals flyktingar varje år och att de stackarna tvingas bo i stora hyreskaserner som gör dem vilsna och arga. Vi samer som har gott om mark borde nu erbjuda svenska staten att ha hand om alla dessa flyktingar. De skulle kunna få bo hos oss i våra kåtor, alldeles nära naturen och djuren. Vi kan lära dem att fånga renar och de kan lära oss lite om sin kultur. Det kan bli ett betydelsefullt kulturutbyte som vi med all säkerhet kommer att vinna på. Vi kommer att bli rikare och vi kommer att må bättre när vi visar att vi kan hjälpa folk som har haft det svårt.

Självfallet ska invandrarna få gå i våra skolor och dela vardagen med oss. Till alla unga samepojkar vill jag rikta några ord. Ni ska inte bli avundsjuka om invandrarna uppvaktar sameflickorna, vi ska istället vara stolta om de vill ingå äktenskap med samer. Vi behöver blanda upp oss. På det sättet kommer vi samer på sikt att bli mindre tråkiga och mera öppna. Det sägs ibland att det förekommer problem bland vissa invandrargrupper, men vi samer har ju löst problem i tusentalsår så visst ska klara även det som krävs i framtiden. Idag finns det 20 000 samer i Sverige. På motsvarande yta bor miljoner människor i andra mera trångbodda länder, så vi kan säkert ta emot en miljon invandrare det första året.

Det kommer att bli en stor utmaning, men vi kommer att få gott om arbeten och en del samer kanske kan övergå från renskötsel till exempelvis läraryrket. Vi kommer att få råd och hjälp av staten med detta projekt så det kommer att bli en lönsam affär.

Jag hoppas att vi på sametinget kan komma överens om att lämna våra förlegade traditioner och åldriga synsätt bakom oss och bli moderna – mångkulturella. När jag var i Stockholm på möte om samernas framtid såg jag en TV-serie som hette Grotesco. Den hade devisen ”blanda upp”, och jag tyckte det lät så bra att jag genast tog till mig precis allt som serien innehöll. En statschef i Europa förelog att landets invånare skulle blanda upp sig mera med invandrare för att påskynda blandningen. Det lät som en bra idé. Därför föreslår jag att alla skolklasser måste vara blandade i fortsättningen så att vi vänjer oss vid hur framtiden ska se ut. När vi samer får TV i våra kåtor lovar jag att Grotesco ska sändas så att alla får se den och lära sig förstå hur bra det är att blanda alla folk.

Vi samer har också fördomar. Nu ska vi slå hål på dem genom att visa att vi kan vara både generösa och humana och att vi kan anpassa oss till en ny spännande värd som är på väg till oss. Det är några termer jag vill att vi ska införa i det nya programmet. Öppen samiskhet är något som kan betyda mycket för vår utveckling. Vem som helst ska kunna bli same och den som har adopterats in i sameland ska räknas som infödd same. Det måste också fastslås att hudfärgen inte har någon betydelse. I framtiden kan en same ha vilken hudfärg som helst, alla kan vara helt svarta, det är betydelselöst. För vem är same egentligen. Alla ska kunna bli samer oavsett ursprung.

Muhammed Blind

PS. Jag har bytt förnamn för att visa att jag är beredd att ta min uppgift på allvar. DS

Motionen till sametinget kommer nog inte att väcka så många frågor. De flesta samerna är nöjda med sin situation och välkomnar världen. Även om någon same skulle ha invändningar så kommer han eller hon inte att protestera eftersom denne riskerar att bli utesluten ur den samiska gemenskapen och det är bland det värsta som skulle kunna hända. Alltså tiger han och låter sametinget anta de nya riktlinjerna.

Ett svar to “Samerådet öppnar för massinvandring”

  1. Elaka Svennen said

    Haha, urskön satir! xD

    //ES

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: