Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

IKEA i Walldau i Tyskland sparkar chef

Posted by sverigeidag på november 24, 2011

I en notis i svenska tidningar läser vi att en chef på IKEA sparkats för att han har varit vän med nynazister. Men eftersom nynazistiska rörelser är förbjudna i Tyskland kan det inte vara sant att han har haft sådana kontakter.  I varuhusets egen information i Tyskland framgår det att mannen varit facebookvän med personer i det nationaldemokratiska partiet NPD, ett parti som man kan tycka vad man vill om, men det är inte nazistiskt. I hela västvärlden är det näst intill förbjudet att inneha en chefsposition i något större företag och samtidigt vara medlem i nationalistiska partier. Nu visar det sig att det inte ens går att vara vän med personer som har nationalistiska åsikter utan att jobbet riskeras.

Vid en närmare kontroll visar det sig att IKEA-chefen var vän med f.d. NPD-ledaren i Berlin, Jörg Hähnel och ordföranden för NPD i Saarland Frank Franz.

Jörg Hähnel:

Frank Franz:


Rent juridisk är det inte okomplicerat att sparka en person för att han är medlem i ett parti som är fullt lagligt. Även någon inte delar partiets politiska åsikter borde de försvara rätten för varje medborgare att fritt välja vilket parti han eller hon vill tillhöra – eller vilka vänner man vill ha på Facebook. Nu finns det inget som talar för att IKEA-chefen var medlem i NPD utan endast delade vissa av partiets värderingar. Redan det räcker för att inte få arbeta som chef på IKEA i Tyskland.

När mannen avskedades yttrade sig ansvariga för IKEA med att mannens värderingar inte är förenliga med möbelvaruhusets. Vilka värderingar mannen har vet vi ingenting om, frågan är om ens IKEA vet det eller om de bara agerat förebyggande för att slippa kritik från medierna. I anslutning till sina artiklar om IKEA-chefen publicerade många tyska medier uppföljande artiklar om den nynazistiska terrorligan som begått mord och bankrån. Det var naturligtvis en medveten strategi för att sammankoppla den avskedade mannen med våldsbrott.

Det som vill göra en egen bedömning av NPD kan gå hit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: