Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Den oätliga fisken är ett symptom på en sjuk värld

Posted by sverigeidag på november 19, 2011

Nu kommer en ny undersökning som Naturskyddsföreningen gjort tillsammans med liknande organisationer i andra länder. Den påminner om oss vad som händer med vår miljö när vi förstör den. Det är ingen trevlig läsning.

Naturskyddsföreningen har undersökt vilka gifter som finns i ett antal av våra vanliga matfiskar i nio länder och kommit fram till ett skrämmande resultat. Fiskarna innehöll kadmium, bly, insektsmedel, tungmetaller, bromerande flamskyddsmedel och farliga miljögifter. Det är alltså sådant vi stoppar i oss när vi äter fisk och vi tänker inte ens på hur skadligt det är. De flesta av oss känner inte till att det är farligt att äta fisk och väldigt få har insett att fisken är farligare än vad myndigheter och Livsmedelsverket vill göra gällande.

Trots att det kommit flera rapporter från olika håll om farorna med att äta fisk har våra beslutsfattare inte brytt sig om dessa signaler. De har istället – i samma grad som tidigare – låtit storstäderna växa, befolkningen öka genom invandring, inte haft några invändningar mot att jorden överbefolkas, låtit industrier fortsätta förgifta naturen, inte gjort något för att hindra eller minska giftiga utsläpp i haven, inte minskat användningen av fossila bränslen eller föreslå en alternativ livsstil för människan som reducerar hennes skadeverkningar på miljön. Politiker fattar i stället beslut som på sikt gör fisken ännu mer giftig och det inkluderar Miljöpartiet och Centern, som inte är miljöpartier, de är massinvandringspartier som vill överbefolka Sverige.

När Naturskyddsföreningen gjorde stickprover på fisk från olika delar av världen visade det sig att den är förgiftad överallt. I odlad lax från Norge och i svensk sill fann man rester av bromerande flamskyddsmedel. Storröding från Vättern innehöll höga halter av kvicksilver, med högre skadliga nivåer än i fisk från många andra länder. Även de högsta halterna av bromerande flamskyddsmedel hittades i denna vätternfisk. Den farliga fisken som studerades hade sålts i handeln och ätits upp av människor om den inte hade använts i undersökningen.

Många av de ämnen som finns i fisken idag är direkt skadliga för människan. De förstör den hormonella balansen och skadar fertiliteten. Undersökningar har visat att infertila män har en högre andel miljögifter i kroppen än fertila män. Många av de gifter som vi får i oss genom att äta fisk påverkar spermiernas antal och kvalitet på ett negativt sätt. Gifterna är inte bara farliga för den som får dem i sig utan de är farliga genom att de påverkar arvsmassan negativt och ger skador på kommande generationer. När spermiernas kromosomer skadas kan dessa skador överföras till foster och barn.

Naturskyddsföreningen säger att det inte finns några gränsvärden för exempelvis bromerande flamskyddsmedel i fisk. När medlet hittades i svensk fisk var halterna långt högre än EU:s gränsvärden. Föreningen menar att myndigheterna inte gör tillräckligt för att hindra spridningen av dessa farliga ämnen. Politikerna är fullt upptagna med viktigare frågor, t.ex. hur man ska kunna maximera invandringen så att miljön och vattendragen belastas ännu mer av miljögifter.

De svenska fiskar som ingick i undersökningen hade mycket höga värden av gifter jämfört med fisk i övriga stickprover. På Livsmedelsverket säger toxikologen Emma Ankarberg att man kan äta fisk, men att man ska vara försiktig och inte äta så mycket. Där vill man tona ned Naturskyddsföreningens larmrapport och hänvisar till de viktiga ämnen som finns i fisk som vi människor behöver; d-vitamin, selen, omega 3-fetter och jod. Att gifterna kan orsaka nedsatt inlärningsförmåga och nedsatt minne och att särskilt gravida överför gifter från fisken till fostret vill man gärna tona ned riskerna med. Livsmedelsverket ligger lågt.

Det som är värre än gifterna i varje enskilt ämne är de kombinationseffekter som kan uppstå när gifterna blandar sig med varandra. Farorna med att äta giftig fisk är alltså värre än vad det ser ut att vara när man mäter upp varje enskilt ämne.

Naturskyddsföreningen konstaterar också att farorna dessutom förvärras av andra miljögifter vi får i oss från andra håll, genom annan mat eller genom många av de produkter vi använder i vår vardag som också innehåller stora doser giftiga ämnen. Livsmedelsverket tycks inte vilja inse allvaret i detta. Dessutom finns det inte tillräcklig forskning på de långsiktiga konsekvenserna när gifterna förs över från en generation till foster och uppväxande barn, som i sin tur för gifterna vidare till sina barn. I undersökningar riktar Naturskyddsföreningen också kritik mot politikernas brist på åtgärder för att nå det egna miljömålet en ”giftfri miljö”.

Naturskyddsföreningen skriver:

I mitten av förra århundradet upptäcktes genom forskning att miljögifter lagras och koncentreras i djur som säl och havsörn. De är, liksom människan, toppkonsumenter i ekosystemen, dvs äter fisk och kött från djur som i sin tur ätit mindre djur, osv. Frågan väcks nu av forskare om det finns samband mellan förekomsten av miljögifter i vår livsmiljö och åkommor som till exempel infertilitet, inlär­ningssvårigheter, diabetes, ADHD, fetma och demens.

Arbetet mot miljögifterna är angeläget. Det är svårt att tänka sig något värre för mänskligheten på sikt, än att hotet mot vår fertilitet realiseras. Vardagen måste avgiftas.

Om undersökningen nu får fler att sluta äta fisk, men inte bry sig om orsakerna till att den är giftig så kommer det sluta med att all fisk blir oätlig då den skadar vår hälsa, våra hjärnor och vår arvsmassa. Människan borde ta ett steg tillbaka och betrakta vad som händer med världen istället för att bara ryckas med i tillväxtkarusellen och medverka till förstörelsen av vår jord och förgiftningen av våra vattendrag.

Vi kan inte längre leka med miljön eller vår hälsa och riskera att den skadas bara för att politikerna väljer att blunda för vad som sker framför ögonen på dem. En helhetssyn behövs för att människan ska ta steget tillbaka från den farliga väg hon nu vandrar längs. Det är en väg som heter överbefolkning, masskonsumtion, överindustrialisering och massinvandring. Dessa frågor är sammanflätade med varandra på många sätt och en del av de många problem som bidrar till att göra fisken oätlig. Det räcker inte att sätta upp miljömål och sedan inte göra något åt miljön eller inte förstå vad som krävs för att rädda den och göra fisken ätbar. När vi har politiker som Annie Lööf som vill öka antalet människor i Sverige genom invandring till uppemot 40 miljoner och Fredrik Reinfeldt som öppnar dörren för massinvandring så är det varken bra för Sverige eller miljön, inte ens fisken mår bra av det. Redan urbaniseringen är ett hot i sig och ingen politiker tycks vilja föreslå något för att stoppa storstädernas tillväxt. En lägre tillväxttakt, en planerad decentraliseringspolitik och miljömål som sätter fokus på handling när miljön och fisken förgiftas är ett måste.

Sedan kan man fundera över hur lång tid det tar, innan världshaven förgiftas helt och hållet på grund av all giftdumpning, alla utsläpp och allt det bränsle som fraktfartygen spyr ut. Det finns en gräns för vad naturen tål och när ekosystemet nu börjar skadas på allvar drabbar det oss själva. Ibland ser det ut som om människan är mer intresserad av att uppnå sina materiella drömmar än att leva i balans med det som jorden ger oss och förvalta detta arv till gagn för framtida generationer.

Rekommenderad läsning: Debattboken För livets skull, Arkeofuturism som ny politisk inriktning, av John Järvenpää med förord av Jan Milld och Gunnar Adler-Karsson. Den kan beställas här.

Jussi

Relaterat: Är kärnkraft bra?Naturskyddsföreningen

3 svar to “Den oätliga fisken är ett symptom på en sjuk värld”

  1. […] Gift i fisken Like this:GillaBli först att gilla denna […]

  2. […] är glädjande att se på kommentarer och på bloggar att de flesta verkar ha uppfattat skillnaden. Att det är förändringar på miljögiftsområdet vi är ute efter. Kraftigare lagstiftning […]

  3. […] Den oätliga fisken är ett symptom på en sjuk värld […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: