Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

USA vill skapa ett muslimskt Nato

Posted by sverigeidag på november 1, 2011

Obama-administrationen har för avsikt att placera mer trupp i Persiska gulfen av strategiska skäl. Regionen kommer att bli allt viktigare för USA, som vill bevaka sina oljeintressen, ekonomiska och politiska intressen och öka den militära närvaron för att bättre kunna skydda Israel.

Pentagon har försökt förmå Obama och den irakiska regimen att placera 20 000 soldater i Irak även efter 2011 utan att lyckas. Nu försöker försvarsorganisationen komma med alternativa förslag som går ut på att placera trupper i Kuwait eller låta fler hangarfartyg husera trupperna i gulfen.

Regionens ökande betydelse har dock fått USA att fundera över andra alternativ. Nu arbetar man för att skapa en politik som går ut på att samarbeta med den islamiska världen för att kunna kontrollera den politiskt och utnyttja den ekonomiskt. Därför finns förslag om säkerhetsnätverk där flyg- och missilförsvaret skulle kunna få stort utrymme. USA kommer nu att utnyttja sina krigsvinster i Libyen och de politiska förändringarna i andra arabländer för att öka det militära samarbetet med hela arabvärlden.

Ett av många förslag är att de sex arabiska nationerna i Gulfstaternas samarbetsråd som leds av Saudiarabien ska förstärkas med fler arabiska nationer. De ska också kunna bli en del av Nato eller i alla fall utföra uppdrag åt Nato. Både Qatar och Saudiarabien skickade flyg till Medelhavet som en del i den av Nato ledda interventionen i Libyen och Förenade Arabemiraten har styrkor i Afghanistan.

USA:s stöd till diktatorer i den arabiska världen har skapat ett stort hat mot USA i den islamiska världen. Nu sker en gradvis förändring av politiken i Mellanöstern som på sikt syftar till att få fler länder att underkasta sig amerikansk politisk doktrin i största möjliga utsträckning och bli mera ”USA-vänliga”. USA har dock ingenting lärt av tidigare stora politiska misstag utan trots den skenbara långsiktigheten i deras politik så baseras den ofta på felaktiga analyser. USA stödde en gång Usama bin Laden och hjälpte honom att bygga upp sitt nätverk. När Sovjetunionen stred mot islamister i Afghanistan så var det USA som gav islamisterna hjälp.

En inflytelserik källa i Obama-administrationen säger till tidningen New York Times att samarbetet med fler arabländer inte gör dem till Nato-medlemmar i morgon, men att de på sikt kommer att integreras alltmer i USA:s säkerhetspolitiska arbete. Även om dessa muslimska stater inte blir fullvärdiga medlemmar så kommer de att bli en del av Natos militära och strategiska säkerhetsarbete i regionen. Sådan är tanken. Planeringen av detta säkerhetsarbete är hemlig men om man tittar närmare på vilka intressen USA har så ser man deras mål klart för sig. Ökad integrering med amerikansk ekonomi, fler amerikanska storföretag släpps in på den arabiska marknaden, ökad närvaro av internationella organisationer som försöker skapa demokratier i arabvärlden, dock inte i de länder som är hårt islamistiska och redan har underkastat sig amerikansk politik. Ökat samarbete med den amerikanska försvarsmakten för att förmå arabstaterna att acceptera Israel och låta israelerna bygga fler bosättningar på ockuperad mark.

Den nya amerikanska politiken som går ut på att lägga sig i alla andra staters politik och sedan kontrollera att utvecklingen går i önskad riktning kommer en dag att slå tillbaka. Redan är kostnaderna för amerikansk militär närvaro utomlands så gigantiska att de bidragit till att USA befinner sig på randen av konkurs.

Den ende presidentkandidat som vill minska den amerikanska närvaron utomlands är Ron Paul, men han motarbetas hårt av den inflytelserika Israellobbyn som kontrollerar de största dagstidningarna och många TV-bolag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: