Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

När USA öppnade dörren för massinvandring

Posted by sverigeidag på oktober 31, 2011

Året när USA utformade en ny invandringspolitik som skulle komma att förändra landets etniska sammansättning radikalt var 1965. Då upphävdes den tidigare National Origins Formula från 1924 som begränsade invandringen så att den etniska sammansättningen inte skulle ändras.

Lagen kom till efter förslag från i första hand demokraten Emanuel Celler med hjälp av den liberale partikollegan Philip Hart och stöd från Ted Kennedy. Celler föddes i Brooklyn men alla hans förfäder kom från Tyskland och hade judisk bakgrund. Celler hade stöd av andra inflytelserika liberala judar som ville att USA skulle öppna upp för ökad judisk invandring och en ökad invandring från tredje världen. Vänsterliberaler som Ted Kennedy arbetade också enträget för att USA skulle tillåta en mer omfattande invandring från andra delar av världen än Europa.

Lagen antogs med en stor majoritet i oktober 1965, men den trädde inte i full kraft förrän den 1 juli 1968. Den nya lagen innebar att man avskaffade nationellt ursprung som grund för invandring och istället byggde politiken på familjerelationer (släktingar till amerikaner kunde lättare få visum) och kompetens (hade man en yrkesutbildning kunde man lättare invandra oavsett vilket ursprung man hade). Den enda oppositionen mot lagen kom från konservativa republikanska och demokratiska politiker. När president Lyndon B. Johnson undertecknade lagen framhöll han att den gamla lagen var ”oamerikansk” eftersom den begränsade möjligheten för duktiga människor att bosätta sig i USA. Vad han menade var att han uppskattade att det nu blivit möjligt för alla folk att komma till landet oavsett etnisk bakgrund.

Bortsett från de starka judiska intressen som låg bakom kampanjer för liberalisering av de amerikanska invandrarlagarna så är Ted Kennedy den som förknippats med den stora förändringen av invandringspolitiken. I debatten på 1960-talet menade Kennedy att någon dramatisk förändring inte kommer att ske. Antalet invandrare kommer inte att bli mycket större och den etniska sammansättningen kommer inte att ändras utlovade han. Kennedys profetior var helt felaktiga och det visade sig att invandringen till USA fördubblades mellan 1965 och 1979 och fördubblades igen mellan 1970 och 1990. Istället för européer så utgjordes nu de stora invandrargrupperna av latinamerikaner och asiater. Trots att de vita snart blir i minoritet så är debatten om invandring undertryckt och de stora medierna bedriver istället kampanjer för att invandringen ska ökas. Trots ett invånarantal på 315 miljoner och 20 miljoner illegala invandrare påstår en del att det behövs fler invandrare till USA och att de då helst bör komma från andra delar av världen än Europa.

Nu står amerikanerna där och kan inte göra något åt det mediemonopol som bedriver sin egen agenda. Då är det upplyftande att lyssna på de fria debattörer som ifrågasätter vad som pågår.

2 svar to “När USA öppnade dörren för massinvandring”

  1. […] När USA öppnade dörren för massinvandring […]

  2. Bosse said

    En utmärkt artikel som vanligt, tänkte jag säga. Sverige i dag seglar upp som en av de mest intressanta sajterna, speciellt med tanke på att Avpixlat inte tillåter kritik av Israel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: