Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Samtiden recenserar Roger Scrutons ”Gentle Regrets”

Posted by sverigeidag på oktober 17, 2011

”Memoarer brukar vara tjocka som tegelstenar. Den brittiske filosofen Roger Scrutons tillbakablick på sitt liv, Gentle Regrets. Thoughts from a Life(Continuum, 2005), har ett mer modest omfång och omfattar blott 250 sidor. Dessutom: istället för att beskriva sitt liv från dag ett, har han delat upp det i signifikanta perioder. Ett kapitel handlar om hur han blev bibliofil, ett annat om hur han upptäckte kulturen, ett tredje om hur han blev politiskt konservativ. Han beskriver sin kärlek till operan, sitt eget försök att komponera en opera, förlusten av ungdomens radikala ateism och återvändandet till den anglikanska kyrkans trygga famn och, sist men inte minst, hur det är att bli pappa när man har uppnått medelåldern.

Det fanns inte särskilt mycket böcker hemma hos Jack och Beryl Scruton. Den unge Scrutons första omvälvande litterära läsupplevelse var John Bunyams The Pilgrims Progress. Boken handlar om en ung man som lämnar sin familj för att finna Gud. Den kanske avgörande händelsen för utvecklingen av Scrutons passion för böcker var föräldrarnas köp av ett nytt hus. Den tidigare ägaren skulle emigrera till Kanada och kunde inte ta med sitt bibliotek, utan skänkte det, till Rogers stora förtjusning, till familjen Scruton.

Den bok som gjorde störst intryck på sonen var dock inte The Pilgrims Progress, utan Osvald Spenglers The Decline of the West. Scruton blev tipsad om och varnad för boken av en klasskamrat. Efter att ha läst den var Scruton övertygad om att han bevittnade den västerländska civilisationens undergång. Spenglers historiska drama förvandlade inte endast Scruton till en civilisationspessimist, den cementerade också hans kulturella intresse.
Scrutons föräldrar hade bestämt att sonen skulle satsa på naturvetenskap, men efter mötet med Spengler hade Scruton börjat tveka om det verkligen var matematik, fysik och kemi som han ville ägna sig åt. I skolan var Scruton en bångstyrig elev som använde sina kemikunskaper till att tillverka bomber som han sedan detonerade på skolans område.

Efter avslutad grundskola blev Scruton antagen till Cambridge. Hans plan var att satsa på en karriär som filosof. Han var fortfarande påverkad av mötet med den stora litteraturen och Spenglers civilisationskritik och filosofin skulle, hoppades han, ge honom möjlighet att fördjupa sig i bådadera.

Filosofin i Cambridge var emellertid inte präglad av Spengler, utan av den analytiska traditionen. När Scruton, efter ett års studier, läste om Decline of the West förstod han inte hur han hade kunnat bli så fascinerad av boken. Det mesta som Spengler sade i boken var, på ett eller annat sätt, felaktigt. På en punkt hade emellertid Spengler träffat spiken med hammaren. Han hade rätt när han antog att människan inte endast har ett behov av att förklara och förutsäga, att hon också har ett behov av att förstå och att kulturvetenskaperna därför är lika viktiga som naturvetenskaperna.”

Läs fortsättningen och hela texten här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: