Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

British National Party har problem

Posted by sverigeidag på oktober 15, 2011

De brittiska invandringskritiska partierna och organisationerna är ganska många. I Storbritannien har man ett majoritärt valsystem, till skillnad från vårt proportionella system, som gör det svårt för mindre partier att konkurrera med de största. Vid valen till Europaparlamentet används däremot det proportionella systemet.

Det starkt EU-kritiska United Kingdom Independence Party (UKIP) har elva platser (de fick 16.2 % av rösterna i EU-valet 2009) och British National Party har två platser i Europaparlamentet (de fick 6,2 % av rösterna). UKIP:s grundare och partiledare Nigel Farage har blivit en av de främsta representanterna för europeiska EU-kritiker och väcker ofta stor uppmärksamhet med sina bitska och ironiska utfall mot Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Borosso och Europeiska rådets ordförande Herman von Rompey.

British National Party är det största starkt invandringskritiska partiet och de stod på topp 2009 efter en omfattande EU-kampanj. Efter ett dåligt valresultat i den allmänna valen 2010 uppstod ett antal problem där partiledaren Nick Griffin kom att hamna i skottgluggen. Han anklagades för att ha tagit flera grovt felaktiga som lett till att många ledande personer har avskedats eller lämnat partiet. Som en direkt följd av problemen bildades Britain First, en rörelse som startades av missnöjda BNP-medlemmar. På sin hemsida förklarar de varför de valt att lämna BNP och en stor del av skulden lägger de på partiledaren. En kritik mot BNP är att de blivit för mycket av en valorganisation som uteslutande ägnar sig åt valarbete och har glömt bort vikten av gatuaktiviteter, något English Defence League med viss framgång har specialiserat sig på. Den tongivande BNP-politikern Richard Barnbrook ville liksom många andra att man borde byta ut Griffin, som varit partiledare alldeles för länge och börjar få svårt att klara sina uppgifter. BNP har fortfarande en stark organisation men brottas med många problem, varav några orsakats av våldsamma kampanjer mot partiet från etablissemanget. Bland annat har högsta domstolen tvingat partiet att överge principen om att endast infödda britter kunde bli medlemmar och BBC har bedrivit omfattande kampanjer mot partiet.

I somras skulle partiet välja ny ledare och det fanns två kandidater att välja mellan, veteranen och EU-parlamentarikern Andrew Brons och Nick Griffin. När Griffin vann med endast nio röster över Griffin var många besvikna över resultatet och lämnade partiet direkt.

Följ utvecklingen här: BNP, Britain First, UKIP, English Defence League.

Striden om ledarskapet i BNP mellan Andrew Brons och Nick Griffin som Griffin vann.

Ett svar to “British National Party har problem”

  1. dieta said

    Over trettio personer med ledande funktioner hade samlats pa motet som partiet kallar for ett vitalt . . Anledningen ar att att SDU bjudit in det italienska partiet La Destra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: