Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Förslag till ändrad migrationsprocess

Posted by sverigeidag på september 24, 2011

Migrationsverket föreslår att migranter ska kunna ansöka om uppehållstillstånd som asylsökande och arbetskraftsinvandrare samtidigt.

I dag kan den asylsökande bara ändra sin ansökan och söka som arbetskraftsinvandrare när själva asylansökan slutligt har avslagits.

Det anser Migrationsverket är slöseri med resurser, skriver Dagens Nyheter.

Enligt verket skulle arbetstillstånden också beviljas snabbare med ändrade regler.

Förslaget är kontroversiellt och kan vända upp och ned på den svenska invandringspolitiken

Sverige har haft en skarp gräns mellan asylsökande som söker skydd undan krig och förföljelse och de som vill komma hit och söka arbete.

Enligt Migrationsverket finns det ingen risk för att rätten till skydd urholkas för krigsdrabbade om en och samma person kan vara både flykting- och arbetskrafts­invandrare.

Man kan ”inte blunda för det faktum att många asylsökande inte har tillräckliga skyddsskäl utan tar sig till Sverige av ekonomiska skäl och för att skapa sig en bättre framtid”, anser Migrationsverket.

I utredningen om cirkulär migration var Socialdemokraterna (S) kritiska till hela idén om att man som asylsökande kan söka uppehållstillstånd som arbetskraftsinvandrare.

Det kan leda till att cyniska arbetsgivare utnyttjar utländska arbetare, menade S och i det avseendet fick partiet rätt.

I sitt remissvar går LO på samma linje och vänder sig mot utredningens utgångspunkt att främja ”spontan migration” och att låta migranten själv bestämma över sitt liv.

”Om detta ska tolkas som argument för fri invandring finns tunga invändningar”, skriver LO, som befarar lönedumpning och försämrade arbetsvillkor.

Enligt initierade vore en viktigare förändring om berörda kunde få ett äkta personnummer, det skulle snabbare ge dem ett arbete och tillstånd att stanna i Sverige.

Saxat från POLITICO!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: