Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Kommer människan att ta död på sig själv?

Posted by sverigeidag på maj 31, 2011

Det finns teorier om att när en planet blir ”global” och är på väg att uppnå en så kallad typ 1 civilisation, där allt är globalt, tar livet slut. Teorierna är olika men har att göra med hur ett antal faktorer påverkar en mänsklighet (eller livsform) som drar åt samma håll och gör slut på en planets resurser.

En planet som fylls upp med så många resurskrävande människor som jorden redan idag har kan svårligen överleva länge. Om ca 80 år är vi tio miljarder människor och en sådan stor befolkningen klarar inte jorden av att husera. Vi riskerar att självdö innan dess, i pandemier, krig, miljö- eller kärnkraftskatastrofer eller annat orsakat av människan själv. Det är bara en fråga om matematik. Hur lång tid tar det innan sötvattnet och oljan tar slut? Hur lång tid tar det innan människorna är så många att den odlingsbara marken inte räcker till? Hur många år tar det innan vattendragen är så förgiftade att ingen fisk går att äta?

Michio Kaku tänker till lite om detta och han ger oss hundra år, men han skrapar bara lite på ytan, och ser fram emot en global typ 1 civilisation. Men sannolikheten att en sådan ska överleva är mycket liten. Det som istället kan rädda planeten är motsatsen till globalisering och urbanisering, nämligen decentralisering och småskalighet. En kraftig befolkningsminskning och ett upphörande av globaliseringen är en förutsättning för fortsatt mänskligt liv.

Ett svar to “Kommer människan att ta död på sig själv?”

  1. Hans Nilsson said

    Kommer människan att ta död på sig själv? Mitt svar är otvetydigt JA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: