Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Vem är Robert Aschberg?

Posted by sverigeidag på maj 16, 2011

På det ännu röda 70-talet var Robert Aschberg precis som sin farfar OlofLenins bankir – bolsjevik. Alltså inte kommunist av det lite lättviktiga slaget m/Schyman utan riktig äkta blodröd bolsjevik.

Alexander Solzjenitsyn hade hunnit få Nobelpriset (1970) för sina romaner om GULAG och några år senare i Grands Spegelsal i Stockholm mött en hord hånfullt gapande trätofflade journalister. En av dessa var Robert Aschberg. Han ”visste” men ändå var han hängiven (och gapande) leninist. Om detta har det dock inte gjorts några ”avslöjande” TV-program m/Uppdrag granskning. Granskarna vet var gränserna för granskandet går!

Vindkänsla

Med sin väl utvecklade vindkänsla eller – kan man också uttrycka det – känsla för det ”tidsmässiga” styrde han så in på det maoistiska spåret. Under några år arbetade Robert Aschberg på Bokförlaget Oktober, som bland annat hade ensamrätt på utgivningen av ”Maos lilla röda”.

Robert Aschberg medarbetade också på tidningen Gnistan tillsammans med en hel kader medarbetare, som sedan gjort lysande karriärer i det av familjerna Bonniers och Stenbeck ägda Media-Sverige. Peppe Engberg, Peter Kadhammar, Göran Rosenberg och Jörgen Widsell – bara för att nämna några.  Också sedermera kulturminister och numera partisekreterare (s) Marita Ulvskog tillhörde Gnistangänget.

När det på 80-talet så smått började blåsa nyliberala vindar, hade Robert Aschberg hunnit skaffa sig jobb på Expressen. Och i en ”profileringsskrift” hade han förklarat, att han ”inte längre kallar sig” kommunist – hur man nu skall tolka den formuleringen.

Läs fortsättningen och hela artikeln här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: