Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Sannfinländarna delar svenskarna

Posted by sverigeidag på april 26, 2011

Sannfinländarna skapar verkligen reaktioner!

Aldrig tidigare har svenskar och svensk media engagerat sig så för ett politiskt val i ett annat nordiskt land.

Vanligtvis brukar vi mest höja ett ”Aja baja”-finger åt danskar som insisterar på att ge stöd till det invandringskritiska Dansk Folkeparti (DF). Trots svensk media konsekvent kallat partiet för ”främlingsfientligt” i Sverige röstar danskar inte rätt.

Samma förmyndande ton och epitetens pajkastande istället för att presentera ett giltigt argument, följde med in också i det finska valet.

Sannfinländarna var populära, alltså var de populister. Sannfinländarna vill inte göra Finland främmande för finländare, alltså är de fientliga mot främmande, främlingsfientliga.

Det jag reagerade mest på var ändå när epitetet ”svenskfientlig” användes mot partiet. Svenskfientlighet, fientlighet mot etniska svenskar?

Ja, det visade sig det finns en opinion i Finland mot en obligatorisk svenska i skolan. Tvångssvenskan, som den kallas i finsk folkmun.

Finländare ser det som väldigt Oproportionerligt att en grupp som utgör drygt 5% av finska folket ska avgöra vad landets andra språk är.

En demonstration mot tvångssvenskan hölls utanför finska riksdagen veckorna före valet. Bland Sannfinländarnas valfrågor var att göra svenskan frivillig studie i skolan.

Vilket fick SvT att drista sig till att använda epitetet ”svenskfientlig” för att beskriva Finland. SvT ville väl dra någon poäng om ”ödets ironi” när ”främlingsfientlighet” tillåts i den svenska samhällsdebatten.

Det känns för mig, som väldigt hycklande och cyniskt av SvT när en mer handfast svenskfientlighet kan spåras tillbaka i vårt samhälle. De har magstarka budskap till oss:

–       Glöm era söner som bestjäls på sina mobiltelefoner och sin värdighet när de åker på stryk av invandrargängen i skolan och ute på gatan.

–       Glöm era döttrar, vars färder efter Sveriges gator är förenat med skräck när Sverige har Europas farligaste gator och per capita flest våldtäkter (Elin Krantz vrider sig i sin grav..).

–       Vad är detta mot att finländare önskar att finska talas i Finland? Närmast lika absurt som att svenskar skulle tala svenska i Sverige!

Shit pommes frites, rulla ut PK-bussen och fördöm vart femte finländare som utnyttjat sin rösträtt att göra Sannfinländarna till tredje största partiet i landet!

Att vi svenskar tillåter media hunsa oss, när en halvmiljon svenskar utnyttjade sin rösträtt att rösta in SD till rikdan’, behöver inte finländare tolerera detta när det gäller Sannfinländarna.

Dessa manér Ogillas bl a. av finlandssvenska debattören Merit Wager, som reflekterat på sin blogg skillnaderna i de politiska kulturerna mellan länderna.

Politikerna i Finland präglas av stark självinsikt och en känsla av ansvar till samhället och det finska folket.

De talar aldrig om hur de inte ska samarbeta med ett demokratiskt invalt parti. Där vi drar en parallell för kontrastens skull till Sverige, där båda statsministerkandidaterna Sahlin och Reinfeldt inte ville ta i Sverigedemokraterna ens ”med tång”.

Wager konstaterar att våra nordiska grannar faktiskt inte alltid stirrar avundssjukt på Sverige.

En annan aspekt; är den medvetna felöversättningen av Finlands nu tredje största parti, Perussuomalaiset. Översatt, betyder inte partinamnet ”Sannfinländarna”.

Det betyder ”Urfinländarna”, de tar hänsyn till ursprungsbefolkningen. De diskuterar inte hur pass ”sann” någon finländare är. Det är en diskurs i debatten liknande den om svenskheten, vem/vad som är egentligen svenskt/svenskar och huruvida Sverige fanns per definition innan Zlatan och kebaben.

Detta har också spätt över till en ljummet intressant debatt på hur svenskar ska reagera över finska valet i den nazianstrukna ”nationella rörelsen”.

Ska vi se det med etnopluralistiska ögon och erkänna finländarnas rätt till särart? Eller, vara etnocentriska och se till finlandssvenskarnas försvårade situation i Finland?

Jonas de Geer kommenterar:

”Finskt motstånd mot svenskundervisning bottnar för den delen i ett rätt futtigt mindervärdeskomplex i kombination med typisk modern Obildning. Hur man än vänder och vrider på det är det ett obestridligt faktum att deras lands historia (allt från skönlitteratur, till akademisk, till administrativ text) huvudsakligen är skriven på svenska. Kapar de svenskan, kapar de en väsentlig del av sin historia. Det är i så fall den sämsta sortens nationalism: ressentimentsfylld chauvinism, puttefnaskens revansch.”

Finska Motståndsrörelsen, finska förgreningen till nazistiska terrorgruppen Svenska Motståndsrörelsen (SMR), kommenterar valet som ett utslag för den hårdare högerpolitiken.

De menar att om den enade nazistiska rörelsen på 3-400 stycken nordiska arier får totalmakt över Norden och inför en nazistisk diktatur- republik kommer allt fixa sig. Nordiska demokratier måste bara maka på sig för den ”ariska vågen”, antar jag..

Avslutningsvis,

vi i Norden behöver ett gränsöverskridande samarbete. Vi har en väldigt utsatt position allihopa till EU. Om finländare distanserar från Norden, lär de närma sig kontinenten eller Ryssland.

Finländare lär fortsätta studera på frivillig basis svenska och ryska, de är av landets situation så tvunget till detta.

Men vill Sverige närma sig Finland bör landet visa större ödmjukhet, en mindre försvarsfientlighet och fientlighet till avvikande åsikter och politiska linjer andra länder för.

Sverige är inget föredöme när det gäller demokrati och bör inte heller då ta en roll som demokratisk fostrare och ha åsikter på hur andra nordiska länder tillåter sina medborgare använda sin rösträtt.

Elaka Svennen

Merit Wager

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: