Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

En debatt i det tysta mellan Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt

Posted by sverigeidag på april 21, 2011

Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt tillhör inte dem som har mycket till övers för Sverigedemokraternas politik. Förmodligen har inte SD så mycket till över för Jonas Sjöstedt och hans politik heller, men SD borde ändå lära sig lite av hur vänstern tacklar vissa politiska frågor.

Den femte april möttes Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson i Köpenhamn för en debatt som det varit ganska tyst om från SD:s sida. Googlar man på ”Jimmie Åkesson Jonas Sjöstedt Köpenhamn” så får man bara träffar på Jonas Sjöstedts hemsida. SD har av någon anledning inte brytt sig om att redogöra för debattens innehåll.

När Sjöstedt betraktar Jimmie Åkesson ser han framför sig en politiker som aldrig haft ett arbete i hela sitt liv och tagit på sig yrkespolitikens sämsta sidor. De är i Åkessons fall att ta ut en hög riksdagslön och extra arvode från partiet som ger en så hög inkomst att det genererar avhopp från SD i ren protest. Och det är att efter 15 år i politiken inta ha några bra svar.

Jonas Sjöstedt anser att Åkesson är en dålig och okunnig debattör som är mästare på att ge intetsägande svar utan innehåll. När Sjöstedt konfronterade Åkesson med uppgiften att SD:s utrikespolitiske talesman varit på den ockuperade Västbanken och hyllat bosättningar där gled Åkesson undan ämnet och påstod att SD inte har någon uppfattning i Palestinafrågan. Ekeroth kan alltså agera helt självständigt i Palestinafrågan utan att det leder till någon som helst intern kritik. Frågan är om det hade varit möjligt för någon i SD att agera kraftfullt mot den israeliska bosättningspolitiken.

Sjöstedt angrep också SD för att de i så hög rad som i 94 procent av omröstningarna i riksdagen röstar med de borgerliga.

Sjöstedt:

”SD har blivit ett borgerligt stödparti som hjälper Reinfeldt att öka klassklyftorna i Sverige. Ändå har Åkesson mage att tala om välfärd för alla. Åkesson talar till och med om arbetsrätt samtidigt som han vill försvaga lagen och anställningsskydd.”

Sjöstedts sammanfattande intryck av Åkesson är att han på klassiskt politikervis glider undan att svara på frågor. Jonas Sjöstedt anser att SD vill försämra LAS och införa mer RUT-bidrag, vilket SD förmodligen vill och det är ju verkligen att gå den extrema borgerligheten till mötes. RUT-politiken gynnar den bekväma överklass som inte drar sig för att utnyttja invandrare för de ”skitjobb” de själva inte vill utföra.

När Sjöstedt kritiserade Åkesson för synen på Palestina och oroligheterna i Nordafrika hade Åkesson inga bra svar. När det gällde debatten i klimatfrågan var Åkesson i stort sett ett enda frågetecken och kunde inte ge ett enda svar på hur klimatpolitiken ska hanteras. Däremot har SD tydligen tagit ställning för kärnkraft utan att ha några rimliga förklaringar till varför det skulle vara något att föredra när man istället kan ändra på den politik som skapar behovet av kärnkraft.

Inte heller i frågor om kriminalitet och flyktingar klarade sig Åkesson särskilt bra. Han gav även här undanglidande och oklara svar på det mesta.

Sjöstedt:

”Den del av debatten som Åkesson verkade ha allra svårast för att hantera var att jag gick på honom som en del av den svenska politiska eliten. Jag lyfte fram att han aldrig har haft ett riktigt jobb, är en typisk politisk broiler med akademiska studier i Lund och att han idag lyfter en lön på närmare 100 000 kronor i månaden. Samtidigt klankar han på invandrare som går upp klockan fyra på morgonen för att köra buss, städa eller dela ut våra morgontidningar mot låg betalning. Det var inte en debatt som Åkesson gillade, det var alldeles tydligt. Uppenbarligen är de höga extralönerna till honom och Björn Söder en mycket känslig fråga för partiet.”

Den enda kommentar från mötet som är värd att återge är den som skrevs av signaturen ”Fredrik” på Jimmie Åkessons sekreterares blogg ”Parliament princess”, ni vet Alexandra Brunell, hon som enligt egen uppgift dricker två liter CocaCola Zero om dagen. Den visar nog det som många säger om Åkesson. Att han är en dålig debattör:

”Ni får skicka Jimmy på en osnællhetskurs. Han ær før lugn och sansad och behøver va lite hårdare tycker jag! Han har ju alla argumenten på sin sida så med lite høgre røst så kommer ænnu fler att lyssna!”

Den kritiken sammanfattar vad väldigt många av SD:s väljare anser om Åkesson. Jonas Sjöstedt var med all säkerhet vinnaren i den här debatten. Illa!

Källa: Jonas Sjöstedt 1, Jonas Sjöstedt 2

Ett svar to “En debatt i det tysta mellan Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt”

  1. Linnea said

    Jag har sett hela debatten och Sjöstedt formligen slaktade Åkesson. Jag tror att Åkesson endast är skicklig på att glida undan sina motståndare. Han verkar inte vara allmänkunnig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: