Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Merit Wager uttalar sig om valet i Finland

Posted by sverigeidag på april 19, 2011

Det svenska etablissemanget inom media och politik brukar ofta dra fram en massa ”experter” som ska uttala sig så snart något hänt  av betydelse i Sverige eller i vår omvärld. När valresultat i Finland stod klart har svenska media låtit publicera artiklar skrivna av människor som inte fattar någonting, varken om politik i allmänhet eller om det politiska klimatet i Finland.

Det har huvudsakligen handlat om att fördöma Sannfinländarna och idiotförklara väljarna. Aftonbladet gick dessutom så långt att de påstod att man som svensk numera kan få stryk i Finland – bara för att man är svensk.

Det finns ingenting som svenska medier hatar så mycket som människor som vågar ha egna åsikter i frågor om EU eller invandringspolitiken. De försöker kontrollera den politiska utvecklingen genom att ständigt försvara massinvandring och motarbeta varje form av sund kritik mot gränslöshet och nationsupplösning. De stora medierna är maktens redskap och när de låter ”experter” få uttala sig så är det alltid maktens experter som uttalar sig med maktens språk.

Därför känns det befriande att se att de finns riktiga experter som inte tillhör det politiskt korrekta samhället. Men de är osynliga för de flesta eftersom de sällan eller aldrig får medverka i maktens medier. En riktig expert på det finländska valet är Merit Wager.

Hon har kommenterat sina upplevelser av valvakan i Finland och ställt dem i relation till hur det svenska samhället kommenterat utgången av valet.

Merit Wager skriver:

”En av många starka upplevelserna från valvakan i Finland söndagen den 17 april, som stannar i minnet, är alla partiers företrädares hederlighet, artighet och respektfullhet gentemot varandra under den långa kvällen. Inte ett ont ord om andra partier, deras politik, deras resultat, deras partiledare. Raka och tydliga uttalanden och inga bortförklaringar om varför det gått si eller så mycket sämre för olika partier”

Hon citerar också vad ledarna för de etablerade partierna i Finland sagt om valutgången:

Utrikesminister Alexander Stubb, Samlingspartiet:
”Rösterna har avgetts. Folket har talat.”

Statsminister Mari Kiviniemi, Centern:
”Man måste lyssna på folket.”

Jyrki Katainen, Samlingspartiet.:
”När ansvarskännande politiker sitter tillsammans i en regering så gäller det att ha Finlands bästa för ögonen och det kommer vi att ha.”

Timo Soini, Sannfinländarna: 
”Vi ska högakta folkets vilja och skapa en god regeringsgrund.”

Jutta Urpilainen, Sdp, storsint:
”Perussuomalaiset (Sannfinl) har gjort ett enastående val och jag vill sända mina oförblommerade lyckönskningar till deras partiledare Timo Soini!”

Merit Wagers reflexioner om det finländska valet:

”Jag är stolt över Finland och finländarna! Politikerna ger credit åt varandra, de hugger inte varandra i ryggen. De pratar inte om att ”vi ska aldrig samarbeta med ett demokratiskt invalt parti” etc. De är raka och tydliga. Som statsminister Mari Kiviniemi när hon – direkt och utan löjliga undanflykter och förklaringar – sa att Centern har gjort ett katastrofalt dåligt val.

Jag är stolt över Finland och finländska politiker också för att de kommer att klara den helt nya, nu uppkomna situationen med ett nytt parti i riksdagen och regeringen, alldeles utmärkt. Finländska politiker känner ansvar för landet och folket och kommer att ta det ansvaret. De partier som ska ingå i regeringen (troligen Samlingspartiet, Sdp, Sannfinländarna och Sfp) måste komma överens om ett regeringsprogram. Alla måste kompromissa, men mest att säga till om har Samlingspartiet, som blev största parti. Å andra sidan var de tre stora partierna så jämnstora att alla måste vara beredda att lyssna på varandra och göra vissa eftergifter, var och en.

Några råd till svenskar, främst journalister men också politiker:

– Behandla Finland som vilket annat självständigt land som helst, inte som en lillebror till Sverige.
– Tro inte att Finland hela tiden sneglar på Sverige när dess regering och riksdag styr landet.
– Tro inte att Finland har samma syn på demokrati som man har i Sverige.
– Tro inte att politiken i Finland kan jämföras med politiken i Sverige.
– Tro inte att det som Sverige gör styr eller i någon högre grad påverkar vad Finland gör.”

 Det som är lite trist är att ytterst få inom det svenska etablissemanget kommer att lyssna på vad Wager har att säga. Vis av erfarenheten torde det stå helt klart att svensk media, Bonnierpressen och andra drakar inklusive TV kommer att fortsätta hetsa mot alla invandringskritiker och andra som inte per automatik hyllar den mångkulturella självmordspolitiken.

Därför att det så befriande att få läsa vad kloka människor säger om valutgången i Finland. Att tvingas ta del av medias hatkampanjer mot Timo Soini och Sannfinländarna kan få vem som helst att må illa. Dessvärre får vi räkna med att Sverige, eller rättare sagt det sjuka svenska etablissemanget, kommer att skruva upp ljudnivån mot Finland för att väljarna var kloka nog att ge etablissemanget en riktigt känga i baken.

Det svenska etablissemanget är nog ett av de värsta politiska missfostren vi kan se i Europa. Vi måste alla hjälpas åt att bekämpa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: