Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Fler uteslutningar på gång i Sverigedemokraterna

Posted by sverigeidag på april 19, 2011

Sverigedemokraternas framgångar tycks ha stigit en del åt huvudet. Istället för att sköta politiken på ett bra sätt och ta hand om sina partiföreträdare överges de idealister som varit partiets viktigaste fundament. Karriär, pengar och makt är viktigare för en del än en bra politik till de stora flertalet svenskars bästa.

Sedan början av året har partiledningen kritiserats av många för att de ta tar ut orimligt höga löner, kritik som en av riksdagens högst avlönade, Jimmie Åkesson, inte lyssnat på. Partiledningen har inte heller brytt sig att lyssna på alla gräsrötter som vill att sjukvårdsfrågor och andra angelägna ämnen ska lyftas fram mer. Istället känner sig partiledningen ”kränkt” varje gång den blir offentligt kritiserad. Det är näst intill förbjudet att vara medlem i SD och våga framföra någon kritik mot den numera nästan heliga partiledningen. Inte något annat parti i riksdagen är så nästan sjukligt känslig för kritik som SD, det närmaste man kan komma är att jämföra med hur muslimerna reagerar när någon kritiserar Muhammed.

Partiledningen har alltså lyckats tysta många kritiker och hur bra är det för ett partis utveckling att inte få kritik? Många har ändå kritiserat partiet eller framfört någon åsikt eller förfluget ord som gjort att de tvingas lämna partiet innan uteslutningen verkställts. Ett färskt sådant fall är fallet Isak Nygren.

Det finns flera färska fall. Ett av de färskaste är fallet Allan Jönsson i Bjuv. Allan Jönsson är en man som inte är rädd för att säga vad han tycker. Det var precis det som gjorde att han anslöt sig till Sverigedemokraterna en gång i tiden, just när partiet fortfarande var svagt och behövde stöd.

Alla Jönsson har varit ”Bjuvs starke man” och den sverigedemokrat som fått flest kryssröster av väljarna. Redan förra året valde Allan Jönsson att framföra kritik mot Sverigedemokraternas sätt att prioritera de politiska frågorna. Som ledamot av regionfullmäktige och gruppledare för SD i Bjuv tog han bladet från munnen. Han framhöll till alla som ville lyssna sin åsikt om att partiet inte bryr sig om sjukvården i Skåne och att de gör för lite för skåningarna. Han har också kritiserat många av partiets företrädare för att se sin egen karriär som viktigare än politiken.

När kritiken blev känd så flyttades han inför valet 2010 ned till trettonde plats på listan till landstingsvalet. En ren hämnd från partiet. Då bestämde han sig för att bedriva en personlig krysskampanj för att få väljare. Något annat som drabbat bjuvavdelningen är att trots att den är framgångsrik så har den inte har erhållit stöd från partiet. Liknande brister har drabbat många andra avdelningar vilket lett till avhopp och missnöje, något som partiledningen inte bryr sig nämnvärt om.

”Ärendet Allan Jönsson” har legat på bordet inom SD en längre tid och nu tycks de ha lyft fram handlingarna för att se hur denne Allan Jönsson har hädat partiet och partiledningen. Ärendet har varit under översyn tidigare, men inte slutförts av tidsbrist. Partiet har haft så många andra uteslutningsärenden att prioritera. Nu är det i alla fall Allan Jönssons tur. Ett uteslutningsärende har väckts mot honom. Eller rättare sagt, ett uteslutningsärende har väckts mot en av partiets mest framgångsrika politiker. En person med den rätta känslan för vad väljarna vill ha för politik.

Allan Jönsson har med rätta kritiserat partiet för att vara för toppstyrt och han har många bakom sig när han säger att deras löner är för höga. SD-toppen nöjer sig inte med riksdagsarvodet utan har dessutom höga löner från partiet. Inte något annat parti skulle utesluta en framgångsrik politiker som framför sådan relativt harmlös kritik.

”Utredningen” mot Allan Jönsson påminner mest om hur de östeuropeiska kommunistpartierna en gång slängde ut minska lilla avvikare eller kritiker. Det är värt att upprepa att beteendet att väcka uteslutningsärenden i strid ström förefaller nästan sjukligt. Det är inte ett friskt beteende när ett parti kastar ut medlemmar för att de har åsikter och framför sina åsikter offentligt. Bakom sådana här beteenden döljer sig individer, men dessa individer har lyckats skapa en atmosfär där ingen våga säga något av rädsla för att uteslutas. De sverigedemokratiska uteslutningsivrarna anser att Jönsson ägnat sig åt ”grov partiskadlig verksamhet”. Det är oklart exakt vem som driver detta uteslutningsärende, men en initierad källa tror att det är den lätt koleriske Björn Söder som ligger bakom. Innan ärendet eventuellt verkställs kommer Allan Jönsson att få chansen förklara sig och ett beslut kommer tidigast i juni.

Alla Jönsson tar det hela som en man. Han har talat från hjärtat och tar ganska lätt på om han blir utesluten. Han säger att han helst vill vara kvar i SD, men att han kommer att fortsätta med lokalpolitik hur det än går. Han startar helt enkelt ett nytt parti. Till lokalpressen har han redan förklarat att han inte bedrivit någon partiskadlig verksamhet och att de snarare är de som vill utesluta honom som är partiskadliga. Det ligger något i vad han säger.

Betraktare

HD, FT, HD, Skånskan, SvD, DN


6 svar to “Fler uteslutningar på gång i Sverigedemokraterna”

 1. […] partiet. Visste ni att de få som vågar opponera sig ang ovanstående blir uteslutna ur partiet???Läsvärt Med detta skrivet försöker jag inte förmå folk att gå ur Sd eller lägga rösten på något […]

 2. jesse fransson said

  Att utesluta Allan Jönsson är att sparka sej själv i fisen. Jag hoppas innerligt att hela SD,S ledning röstas bort snart, Åkesson, Söder, Jomshof mfl. Carina Herrstedt är det väl som började jävlas med Jönsson

 3. Fred Husby said

  Dette var trist lesning. Vi får håpe at toppene i SD skjønner hva resultatet blir av å ikke tillate kritikk. Før eller siden graver de sin egen grav. Vi får håpe at Allan Jönsson lykkes med sitt nye parti. Motstanden er vanskelig i begynnelsen, fordi det er så lite akseptert. Men vi skal klare det. Både i Sverige, Norge, Danmark og Finland. Vi gir oss ikke!

 4. Nollställd said

  Måhända har Radio Islam rätt då man skriver att SD är i Israels sold.Partiet har infiltrerats av Trojanska hästar som inte inser att de burits fram av markpersonal som idogt gjort reklam för partiet och löser de upp detta kitt så blir partiets saga kort.Extremt viktigt är att partitoppen lever som de orerar, annars faller den ransonerade maten till åldringar och sämre bemedlade platt.Att gå mot mainstream strömmen var ju A och O inte att underordna sig EXPO och att samtliga iakttar sträng vuxen vaksamhet, håller sig undan från FB, Twitter med barnsliga braverande som ju alltid snappas upp av illasinnade typ EXPO.

 5. SolGuru said

  Det är naturligtvis viktigt att hela tiden påpeka för SD att de inte tjänar något på att utesluta folk för att de säger politiskt olämpliga saker (Nygrenuteslutningen är pinsam; de som hatar SD gör det oavsett vad Nygren sagt på nordisk, och övriga bryr sig inte). De kan inte låta självdeklarerade politiska fiender som Expo och kvällspressen sätta dagordningen. Däremot är jag extremt tveksam till att falla in i någon allmän kör om hur ”totalitär” partiledningen är.

  Det ENDA viktiga för ett parti som SD är att få ordning på vissa grava samhällsproblem så snart som möjligt, samt att påbörja en utveckling i bättre riktning på andra. Åkessons lön, folk som inte tycker sig ”få vara med och bestämma” och det mesta andra är helt ointressant, faktiskt, i synnerhet för utomstående. Min gissning är att ”icke-politiska” uteslutningsärenden ofta grundar sig i personkonflikter. I enskilda fall kan naturligtvis partiledningen därför vara den felande parten, men själva principen bakom ett parti eller en organisation innebär ändå att det är den som inte passar in som får dra, om man inte kan hitta en vettig kompromiss.

  Vad gäller SD är min erfarenhet att en riktigt god andel av de som uteslutits varit bisarra rättshaverister, som tycker det är viktigare att framhålla sitt eget ego än att åstadkomma något bra (detta inkluderar för övrigt en del av de som uteslutits på grund av uttalanden). De skiljer sig för övrigt från mer genuint oskyldiga offer för nitisk PK-anpassning (som Jan Mild och Isak Nygren) genom att de följer upp sin uteslutning med att lägga mer tid på att gnälla om SD än om verkliga samhällsproblem. Det värsta SD kan bli är verkningslösa, såvitt jag kan se, och det finns gott om saker som är direkt skadliga att fokusera energin på istället om det nu skär sig med ”partiet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: