Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Zornkullor och genuspedagogik

Posted by sverigeidag på april 13, 2011

När Dagens Nyheter vill något visar de det i mängden text. Vad Dagens Nyheter vill vet nog de flesta som följt tidningens förehavanden, dess propaganda för mångkultur och dess censur av kritik mot mångkulturen.

Men tidningen har en agenda som sträcker sig långt bortom att bara propagera för massinvandring. De har också en kulturpolitisk agenda som inte handlar om att stötta sådant som man brukar förknippa med svensk kultur. För DN:s vidkommande handlar det om att upplösa svensk kultur och ersätta den med något annat.

Tidningen har breddat sig en aning och även nischat sig som genusmedvetenhetens härförare. DN låter sin medarbetare Birgitta Rubin leda ett litet krig mot Nationalmuseum för att de inte svarar mot de genusteoretiska krav som DN har på verksamheten. Den senaste utställningen ”Lust & Last” med äldre och samtida erotiska motiv sägs ha lockat äldre män i större utsträckning än andra utställningar har lyckats med. Rubins kommentarer på konstverkens innehåll är inte så mycket att säga något om. Som konstbetraktare får hon tycka vad hon vill om vilken konst hon vill.

Men det stannar inte vid det. Nu ska Nationalmuseum stänga för renovering och Rubin har förslag på hur de ska handskas med verksamheten när de öppnar igen. Hon anser att många museer inte ”hänger med” i ”ny teoribildning och pedagogik”. Det innebär att man inte längre ska kunna visa Zornkullor utan att det finns genusteoretiska kommentarer i anslutning till konstverken. Kvinno- och nakenmotiv ska inte längre få betraktas av publiken sådana de är , utan verken ska kompletteras med genusmedvetenhetens brasklappar. Rubin vill också att regeringen är mer generös med resurser till museer som tillämpar genusvetenskapliga teorier och minskar stödet till museer som inte uppfyller de krav som Brigitta Rubin och DN har. Som om det inte vore nog vill hon att hela organisationen ska genomsyras av genusvetenskap. Och hon tillägger:

Det tredje, naturliga steget är nu att inte bara komplettera samlingarna med konst av kvinnor utan också av konstnärer utanför västvärlden.

Så med Dagens Nyheter och Birgitta Rubin som inspiratörer kommer vårt Nationalmuseum snart riskera att bli ett Internationalmuseum där varje utställning, varje verk och varje beslut har en genusteoretisk grund.

Blasie

DN

 

2 svar to “Zornkullor och genuspedagogik”

 1. Anders said

  Det innebär att man inte längre ska kunna visa Zornkullor utan att det finns genusteoretiska kommentarer i anslutning till konstverken. Kvinno- och nakenmotiv ska inte längre få betraktas av publiken sådana de är , utan verken ska kompletteras med genusmedvetenhetens brasklappar. Rubin vill också att regeringen är mer generös med resurser till museer som tillämpar genusvetenskapliga teorier och minskar stödet till museer som inte uppfyller de krav som Brigitta Rubin och DN har. Som om det inte vore nog vill hon att hela organisationen ska genomsyras av genusvetenskap.
  Kan någon klok människa förklara för mig: Var kommer alla dessa tokstollar ifrån? Man kan ju också undra vad Zorn hade sagt om han kunat läsa Birgitta Rubins utgjutelser? Ha Ha.

 2. Elaka Svennen said

  Folklig konst behöver alltså instruktionsböcker för att ”tolkas rätt” av dumma Svenssons..

  Vi är ett steg närmare där genuin svensk konst förbjuds. Kvar är de moderna perverteterna av konsten.

  I socialistiska länder kastades konstnärer som bekant i fängelset om konsten kunde avslöja regimens förtryck..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: