Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Första dagen med burkaförbud

Posted by sverigeidag på april 11, 2011

Frankrike har ungefär fem miljoner muslimer, nästan alla med rötter i Mellanöstern och Afrika. Av dem använder några få tusen kvinnor burka eller niqab.

President Nicolas Sarkozy föreslog år 2010 förbud mot att bära burka och niqab på allmän plats som ett led i en kampanj för att locka väljare från Front National. Det var det enda syftet med lagförslaget. I stället för att diskutera invandringspolitik och om vissa invandrargrupper ska få vistas i Frankrike ville Sarkozy flytta fokus. Nu kom det istället att handla om muslimernas klädval.

Redan i lördags arresterades 60 personer som försökte hålla en ej tillståndsgiven demonstration i protest mot lagen. Idag, den första förbudsdagen, greps två beslöjade kvinnor utanför Notre Dame. Men de greps inte för sin klädsels skull utan för att de deltog i en illegal demonstration. Trots att de fick följa med till polisstationen och trots att de bar förbjuden klädsel behövde ingen av dem böta.

Nu tror många att lagen kommer att bli en ganska verkningslös lag som inte löser några problem. Istället har Front National med Marine Le Pen gått om Sarkozy i de opinionsmätningar som nyligen gjorts. Väljarna i Frankrike efterlyser betydligt hårdare tag än vad Sarkozy ens skulle drömma om att föreslå. Därför går de till Front National

France24, Front National

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: