Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Din hjärna avslöjar dina åsikter

Posted by sverigeidag på april 11, 2011

LONDON. Vi lever verkligen i den Orwellianska mardrömmen, där krig är fred och sanning är lögn. Här kommer den senaste nyheten, nu kan forskare snart utdöma på hjärnbarken vilken politisk åsikt du har. Storebrorssamhället snart totalt.

Det är på ett universitet i London man upptäckt vissa mönster i den mänskliga hjärnans struktur, strukturer som avslöjar vilken politisk läggning personen har.

– Vi visste tack vare tidigare forskning att vissa personlighetsdrag är typiska för en viss politisk tillhörighet. Vår studie länkar nu ihop de egenskaperna med specifika delar i hjärnan. säger Ryota Kanai, verksam i studien på universitetet.

Kanai har misstänkt det finns fysiska skillnader beroende på våra personlighetsdrag, och detta kan leda vidare till att förklara vår politiska åskådning. En rapport i vetenskap-sjournalen Current Biology ger nu Kanai rätt.

Liberaler ska ha en större främre hjärnbark, sen tidigare är det känt liberaler kan hantera motstridig fakta bättre. Konservativa har en större amygdala och har i personlighetstester visats ha god förmåga känna tidigt igen ett hot som kan utgöra en större fara.

Kanai vill dock framhäva att hjärnans utveckling inte är redan bestämd från barnsben, den kan formas efter erfarenheter och andra tankar. Men Kanai vill gärna se ytterligare forskning i åsiktsbiologin* (skribentens egna term*):

– Det finns många dimensioner mellan de extrema höger och vänster i politiken och vi vet ju att det inte är ovanligt att människor byter politisk tillhörighet under livets gång. Vi behöver forska mer för att exakt förstå hur skillnaderna uppkommer och hur de kan appliceras på våra politiska åsikter. säger han.

Elaka Svennen

SVT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: