Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Sverige sjunker, det syns i skolorna

Posted by sverigeidag på april 9, 2011

De internationella PISA-mätningarna mäter 15-åriga skolelevers förmågor inom matematik, naturvetenskap och läsförståelse. För 20 år sedan låg Sverige på tredje plats när det gäller läsförståelse i våra skolor.  Sedan dess har Sverige halkat ned på listan och år 2009 låg vi på 16:e plats.

Det finns flera orsaker till att Sverige sjunker även inom det här området. Dels är skoldisciplinen inte något att skryta med, dels har det stora antalet invandrare från underutvecklade kulturer påverkat resultatet.

Det bevisas bland annat av att elever i skolor med stor andel invandrare alltid klarar sig sämre. Ett exempel av många är Hjulstaskolan i ett invandrartätt område utanför Stockholm. Förmodligen kommer bara hälften av eleverna som går ut nian i vår ha tillräckliga betyg för få behörighet att läsa på gymnasiet.

Något förenklat så har skolor med hög andel svenskar bättre genomsnittliga betyg, bättre ordning och bättre undervisning. Men svenska politiker i riksdagen klarar inte av att förstå att deras politik leder till ett sämre Sverige inom nästan alla områden. Det är därför det behövs nya och klokare politiker som kan leda Sverige i rätt riktning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: