Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Tjejer som behagar

Posted by sverigeidag på april 7, 2011

I Aktuellt den 5 april intervjuades Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU generalsekreterare Åsa Regnér om preventivmedel och människors allt mindre användande av kondom.

Killar litar på att tjejer skyddar sig och tjejer förväntas ta ansvar, sa hon. Varför är det så? Jovisst, det är tjejen som blir gravid och har ansvaret för sin kropp men ska tjejen också ta ansvar för killens kropp? Har inte killar ett ansvar för hur de sprider sina spermier? Alla vet ju att utan dem, inga barn.

Antalet ungdomar som använder kondom är inte så många. Tror de att allt går att bota med ett piller? Finns inte HIV i deras begreppsvärld? Som om det syntes utanpå om en kille har klamydia eller HIV.

Det verkar också vara så att tjejer alltid ska vara redo. Jag vänder mig emot det. När jag ser på reklampelare från de stora klädkedjorna, blickar avmagrade och passivt intagande modeller med tomma ögon emot mig. De lever inte.

Vad är tjejer beredda att betala för pris för att alltid behaga? Kvinnor har väl i alla tider bantat och modeidealen har varierat genom tiderna men jag tycker att det är för hårt för unga tjejer i dag.

De ska ha platt mage men ändå en för kroppsvikten enorm byst, de ska ha så tajta jeans att det skulle kunna vara ett andra skinn på kroppen och de ska på något konstigt sätt vara killarna till lags. Tjejer är inte till för att behaga killar, inte enligt mig. De är till för sig själva, för sin egen skull. Vad har hänt med deras självkänsla?

Att våga må bra i sig själv sådan man är naturligt utan ständigt behov av bekräftelse är viktigt. Behoven av bekräftelse ser ut att ha ökat. Varför? Samtidigt kom en rapport om att tjejer mår dåligt och att tablettmissbruket har ökat.

Nu senast det obehagliga inslaget i Rapport, 35 % av tjejerna i femte klass sminkar sig och ett litet uttalande från Katerina Janouch att det inte är så farligt, klart att de vill vara vuxna.

Hon och andra kvinnor kanske borde uttala sig lite mer lämpligt. Lägg till alla bloggar som tjejer läser, där ytan är allt, vad kan man förvänta sig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: