Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Riksbanken knuffar bort Gustav Vasa

Posted by sverigeidag på april 6, 2011

Idag presenterade Riksbanken de nya motiven den svenska kronan kommer att ha på sina sedlar framöver. All nationell prägel försvinner och fokus lägst främst på internationell prägel på de nya sedlarna. Inga fler kungar utan mest kulturpersonligheter, verksamma som senast under andra hälften av 1900-talet.

6 April presenterade alltså Riksbanken de nya sedlarna svenskarna kommer att använda i framtiden. Borta är alla motiv som spelar an på svensk historia och på svensk särart och suveränitet, främst kulturell åtskillnad har den svenska nationen på de nya motiven. Kultur- personligheterna på sedlarna har som senast varit verksamma andra hälften av det föregående seklet. Riksbankens fullmäktige motiverar de främst tänkt på en ”helhetslösning” när de tagit fram de nya motiven.

– Kriterierna för att platsa på sedlarna och mynten är att personerna ska ha en nationell förankring och ett internationellt anseende, säger Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp.

Av motiven att döma söker Riksbanken främst internationellt anseende. När en svensk nationalsymbol och tillika grundaren av den svenska nationalstaten, stamfadern till det moderna kungahuset, kung Gustav I Vasa, knuffas bort ifrån sedeln med det högsta värdet till förmån för FN-personligheten Dag Hammarsköljd; kan det ses som rent symboliskt. Bort med de nationella värdena, fram med de globala värdena. Inget mer ”Kung och Fosterland”, utan central kontroll i global värld.

Vid sidan av kulturpersonligheterna och Dag Hammarsköljd, tydligen större än självaste Gustav Vasa, pryds sedlarna av naturmotiv. Svensk särart till omvärlden är alltså främst kulturell och lite annorlunda växtlighet.

Som tidigast kommer de nya sedlarna att komma i bruk 2014-2015.

Elaka Svennen

SVT, GP, DN, Skånskan, Aftonbladet

4 svar to “Riksbanken knuffar bort Gustav Vasa”

 1. ANTI said

  Astrid Lindgren uppmanade barnen att klippa sönder tröjor de inte gillade, så hon borde inte vara med!

 2. Anders said

  På tal om Gustav Vasa. Hade Vasen levat idag så hade han satt igång med ett befrielsekrig mot dom utländska inkräktarna och deras inhemska medlöpare.
  Sverige behöver en ny Gustav Vasa.

 3. Hannes said

  Intressanta tankar…
  Jag analyserade det hela mer ungdomligt och positivt och landade i hur konstigt det skulle vara om twittergenerationen hade fått bestämma om våra sedlar…

  http://hanneshervieu.se/om-twitter-fick-bestamma/

  • Elaka Svennen said

   Hannes:

   Enligt en tittar-enkät på Svt var det andra mest populära alternativet (efter Astrid Lindgren) punkgruppen Ebba Grön. Zlatan var också ett alternativ..

   Men jag tror det är mer utstuderat än en fråga om popularitet. Är det en slump att svensk historia eller några anspelningar på den svenska särarten helt ignoreras på sedel-motiven?

   Jag tror det ligger i tidsandan och i intresset hos det ledande skiktet i samhället att medvetet tona ned kungar och historiska anknytningar till ett folk som hävdat sin rätt till särart och suveränitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: