Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Var är elupproret?

Posted by sverigeidag på april 5, 2011

Vilket parti ska man rösta på om man vill slippa höjningar av elpriserna? En av de få bloggare som försökt sig på en sammanställning av varför elkostnaderna skenar iväg är Jan Milld. Han konstaterar att kostnaderna stigit kraftigt sedan avregleringen 1996 och att elkostnaden för en genomsnittlig villaägare är ca 10 % av den disponibla inkomsten.

Milld kom fram till att det finns fem skäl till att vi får betala så mycket för el. Prissättningen är så konstruerad att det är den dyraste elen som sätter prisnivån för marknaden. En del av elen från vattenkraft exporteras till andra länder. Det driver upp priserna och tömmer dammarna. Både förra och den senaste vintern har kärnkraftverk stått stilla för att de haft tekniska problem. Då har man tvingats sätta in kolkraft, som är dyrare. Beslutet att införa utsläppsrätter har inneburit extra kostnader för kunderna. Skatterna på elektricitet uppgår till 40 miljarder per år. (Pengar som går till mångkultur, onödig u-hjälp och kostnader för EU.)

Jan Milld konstaterar att moderaternas paroll inför kärnkraftsomröstning 1980 var ”Energi för Sverige”, men att den parollen övergivits eftersom vår energi numera också är till för andra länder i EU. Politikerna har anpassat hela den svenska politiken till EU vilket gjort att mycket av det som fungerade bra före EU-inträdet kom att fungera sämre efter inträdet i EU.

EU vill ju att ”marknaden” ska ta över även sådant som staten var bättre lämpade att ta hand om. Om man lägger nationens i händerna på vinstintressen så kan nästan vad som helst hända i ett samhälle som Sverige där vi är mycket elberoende.

Redan nu vet vi att priset på el kommer att gå upp kraftigt de kommande åren, inte bara i Sverige utan globalt. Näringsministern Maud Olofssons påstående om att ”marknaden fungerar” bevisar att vår regering fullkomligt struntar i hur marknaden suger ut oss.

Nu meddelar också kraftbolagen att de under en period av fyra år vill höja nätavgifterna med över 30 %. Prisutvecklingen för el och vad konsumenterna ska betala är ytterst en politisk fråga, men politikerna avsvär sig ansvaret genom att hänvisa till att marknadskrafterna sköter det här efter bästa huvud. Det här är både EU-politik och klantig inrikespolitik som slår hårt mot svenska elkonsumenter. Var finns elupproret?

Källor: Jan Milld 1, Jan Milld 2, Jan Milld 3, AB

Ett svar to “Var är elupproret?”

 1. Kent Lillfors said

  Elpriset konstruktion rena skämtet!
  Givetvis skall elpriset vägas
  Hur många procent står den dyraste produktionen för av den totala produktionen för?
  Är det ”energismutsig” produktion diverderas den med 4
  Är det ren energi multipliceras den med 2.
  DEn billigaste elen
  Utan miljöpåverkan med multipliceras med 2
  Med miljöpåverkan divderas med 2
  Häri emellan kan all elproduktion ligga i kanske 1000 klasser
  Gynnar miljövänlig produktion

  En elkabel slits inte mer ifall den levererar 3 000 kwh/år eller
  20 000 kwh/år

  Det innebär att rimligt pris för en lägenhet är ca 600 kr/år och en villa ca 2 000 kr/år
  för elnätskostnad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: