Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Vem är svensk egentligen?

Posted by sverigeidag på april 3, 2011

Urholkningen av det svenska fortskrider i snabb takt och vår identitet försvagas för varje år som går. Generationerna före oss hade ingen svårigheter med att definiera vad som var svenskt eller vem som var svensk. Det var så självklart att det inte ens behövdes en definition. På den tiden var i stort sett alla som bodde i Sverige svenskar, med undantag för några till antalet små minoriteter. Idag kan varken statsministern eller andra politiker i riksdagen, med en del undantag, definiera vad som är svenskt.

Fortsätter det så här så finns det snart inget svenskt att definiera. Alla folk ska blandas och bli rotlösa, det är den nya tidens politik. Men det finns många folk som ännu inte drabbats av den politisk korrekta piskan och därför har en klar uppfattning om vilka de är. Samerna är ett av många folk som är stolta över sitt ursprung och sin kultur.

När magasinet Fokus frågade Nils Gustaf Labba, verksamhetsledare på Samiskt informationscentrum, om vem som är same blev svaret följande:

– Usch, vilken besvärlig fråga. Det finns ett enkelt svar att den som känner sig som same också är det. Men det är också en fråga om etnicitet. Man kan till exempel inte konvertera till same.

– Varför inte det?

– Det handlar om ursprung och om blodsband. Man måste vara av samisk börd för att vara same.

Så för att förenkla diskussionen i ett ämne som allt färre tycks behärska kan vi tills vidare låna Labbas svar. På frågan om vem som är svensk skulle svaret då kunna bli:

– Det handlar om ursprung och om blodsband. Man måste vara av svensk eller nordisk börd för att vara svensk.

Vi kommer säkert att återkomma till ämnet framöver.

Fokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: