Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Tsunamin från Nordafrika fortsätter

Posted by sverigeidag på april 3, 2011

Den mänskliga tsunamin från Nordafrika fortsätter att skapa problem i Europa. Italien som fått ta emot den första svallvågorna har inte agerat så resolut som många först hoppades på. När immigranterna blev för många på den lilla ön Lampedusa, som ligger rakt norr om Tripoli halvvägs till Italien, lovade presidenten att varenda immigrant skulle vara borta från ön inom några dygn. Lampedusaborna och många andra utgick från att de skulle skickas tillbaka, men istället flyttades de till det italienska fastlandet.

Sedan januari har det kommit över 22 000 afrikaner till ön, som bara har 5 000 invånare. Men migrationsvågen har fortsatt och bara under mars anlände 78 båtar fulla med migranter till Lampedusa. De som kommer har ursprung i Etiopien, Somalia, Libyen och andra länder i norra Afrika. En stor del av dem har tillfälligt placerats i fängelser på Sicilien i avvaktan på vad man ska göra med dem. Situationen börjar bli ohållbar och Berlusconi kommer att resa till Tunisien för att vädja till premiärministern att ta tillbaka de tunisiska immigranterna. Flera ledande politiker har uppmärksammat situationen och försöker hitta lösningar. Det finns en politiker som skiljer ut sig från mängden och det är kommissionären Cecilia Malmström. Känns namnet igen? Just det, hon är EU:s mest extremistiske politiker och säger med anledning av situationen att flyktingarna inte kan återvända och bör få sina fall prövade i Europa. Den svenska politikern vill att Sverige och andra länder tar emot alla migranter som – av olika anledningar – anländer med båt till Italien och Frankrike. I Europa är stämningarna annorlunda. Italienska nationalister och ledaren för franska Front National, Marine Le Pen, har redan varit på Lampedusa och framfört sitt tydliga budskap om att det ska bli slut på eftergivenheten för massinvandring från Afrika.

Samtidigt har Silvio Berlusconi berättat att många av migranterna vill fortsätta sin resa till centrala och norra Europa där de har släktingar. Många har redan lämnat Italien illegalt och är på väg till Frankrike, Tyskland och England. Förmodligen kommer många av dem att dyka upp i Sverige, kanske med hjälp av Cecilia Malmströms löften om att deras fall ska prövas.

BBCDN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: