Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Känslorna efter Krantz

Posted by sverigeidag på april 3, 2011

Saxat från Solguru:

Det vidriga mordet på Elin Krantz väcker starka känslor. Det är givetvis helt i sin ordning – så länge känslorna riktas åt rätt håll. De ansvariga är brottslingen och de som gjort honom möjlig, inte offret.

Mordet på Elin Krantz, och de bilder på hennes skändade kropp som spritts över internet, väcker många känslor. För det första känslan av att gärningsmannen lider av akut blybrist, förstås. Sedan frustrationen över att detta är en brist som inte kommer att åtgärdas, ens delvis. Det blir några års semestervistelse på svensk anstalt, följda av diverse återanpassande åtgärder, alltsammans försett med en groteskt överdimensionerad skatteprislapp. Detta i kombination med vetskapen att ingen lärt sig något, eller planerar att göra något åt saken (förutom iscensätta upplysningskampanjer om ”mäns våld mot kvinnor,” som om denna huvudlösa generalisering vore enda parametern i sammanhanget), skapar trötthet och äckel. Trötthet och äckel inför en samhällsordning som gör detta möjligt, och inför arslena som upprätthåller ordningen ifråga. Slutligen, förstås, blir man förbannad. Detta är, i allt väsentligt, sunt.

I

Känslorna kan dock även ta sig mindre sunda uttryck, och det ser man inte minst inom radikalhögern. Jag syftar här inte på rasande ”rasistiska” utläggningar i bloggkommentarer (jämför man med ”näthatet” som utbryter inför en skitsak som icke-kändisen Kissies skämtsamma klistermärkesfilm, så inser man snabbt att det faktiskt inte är de vita, manliga rasisterna som är värst på att vräka ur sig vidrigheter). Det är OK att ventilera, i synnerhet när ventilationen riktar sig mot den skyldiga triaden: gärningsman, media och politiker (i precis den ordningen, i det här fallet). Man får göra så, helt enkelt. Hur konstruktivt det är kan diskuteras, men det gäller ju även det här blogginlägget.”

Läs fortsättningen på Solgurus blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: