Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Regeringen vill riskera svenska liv i Libyen

Posted by sverigeidag på april 1, 2011

Riksdagen beslutar idag om att sända svensk personal till Libyen. Regeringen vill att svenskar ska delta i ett främmande inbördeskrig och riskera livet för en politik vi inte vet något om. Sverige vill ”ta ansvar för Libyen”, säger regeringen. Sverige ska delta med åtta Gripenplan, ett Herculesplan och ett spaningsplan och manskap för att ge stöd åt en ”demokratisk” process.

Insatsen i Libyen grundar sig i ett FN-mandat som Nato fått i uppdrag att leda. Samtliga partier i riksdagen, inklusive Miljöpartiet och Vänsterpartiet, accepterar i stort sett till fullo regeringens deltagande i den internationella insatsen i Libyen. Centerpartiet säger att de hade kunnat gå längre än vad regeringen nu gör.

”Frihetsrörelsen” kallar folkpartiet de muslimska upprorsmän som vänt sig mot de egna regimerna och de diktatoriska förtryckarna i Nordafrika i ett försök att få politiska förändringar. En hel rad politiker i den svenska riksdagen talade om de arabiska upprorsmännens längtan efter ”frihet”, som om det vore en folkpartistisk frihet araberna eftersträvar.

Bara Sverigedemokraterna, riksdagens enda oppositionsparti, var emot inblandning i Libyens inre angelägenheter. Mikael Jansson från Sverigedemokraterna öppnade med att ifrågasätta ett svenskt ställningstagande i ett inbördeskrig. Jansson framhöll att Libyen kan drabbas av ett klankrig om makten efter att Gaddafi är borta. Vilka klaner ska Sverige då ta ställning för eller emot?

Socialdemokraternas utrikespolitiske talman Urban Ahlin försökte göra sig lustig i en allvarlig fråga och menade att det är osvenskt att inte lägga sig i. Han försökte påskina att det är en svensk tradition att skydda civila när FN kallar. Han ser det som något positivt att vi lägger oss i alla främmande konflikter, ökar risken för att svenska liv går förlorade och dessutom ökar hotbilden mot Sverige.

Tack SD för att ni inte ställde upp på regeringens beslut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: