Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Hetskampanj mot avliden PI-medarbetare

Posted by sverigeidag på mars 28, 2011

En blogg har ägnat all tid åt att försöka kartlägga vem som låg bakom bloggen Politiskt inkorrekt. Signaturen Gustaf Jansson som var en nagel i ögat på stora delar av etablissemanget och PI:s motståndare tycks nu vara både avslöjad och kartlagd. Eftersom uppgifterna redan är mycket spridda återger vi delar av dem här. Det gör vi endast för att ni ska slippa besöka motståndarbloggen men ändå få veta vad som avslöjats.

Här är utdrag ut bloggens text:

”Nyligen rapporterade nyhetsbloggen Politiskt Inkorrekt (PI) att Gustaf Janson avlidit. Han var förutom redaktör och ansiktet utåt hos PI även ansvarig för teknik och ekonomi, enligt PI. Därför blev det en kännbar förlust för den anonyma nyhetsförmedlaren.

Men vem är då denna Gustaf Janson? Många har hävdat att han inte finns på riktigt – att han är ett av många alias. Andra hävdar att han existerade men gick under falskt namn. Jag har nu lagt ner åtskilliga timmar på ett gediget detektivarbete och kommit fram till bland annat följande:

 • Gustaf Janson är ett påhittat namn
 • Hans riktiga namn är Ronny Hagström, sjukpensionär och född 1953-07-24
 • Han utvandrade från Stockholm till Alanya, Turkiet under februari 2008.
 • Han avled någon gång mellan den 14 – 20 mars 2011

PI:s akilleshäl har varit deras donationskonton. Ägare till domännamn går att dölja men för konton på Swedbank och Payson, som de använt, krävs att man står med sitt riktiga namn. Alternativet här är att använda en bulvan. Men båda kontona försvann i samband med ”Gustafs” död och dessutom bekräftade PI att det var han som stod för kontona.

Det har kunnat bekräftats att en ”Ronny Hagström” stod som innehavare av både kontot på Swedbank och Payson som användes för donationer till PI. Alla som donerat till PI via Payson ser i historiken namnet på mottagaren. Eftersom Paysonkonton måste verifieras med personnummer går namnet inte att förfalska. Så här skriver PI själva:

 • Personen har hemlig adress
 • Det är den enda Ronny Hagström som är mantalsskriven i Stockholm (PI har angett att ”Gustaf” flyttade från Stockholm till Turkiet – se skärmdump)
 • Personen är/var 57 år gammal (född 1953-07-24). Sammanträffande att ”Gustaf” var lika gammal när han avled?
 • Ett av mellannamnen är ”Gustav” (med ”v”)

En Googlesökning på namnet ”Ronny Hagström” ger en träff på sidan Utlandssvenskar.com och profilnamnet”Banana”. Av informationen i hans profil framgår bland annat att han heter Ronny Hagström, är 57 år, från Stockholm, bosatt i Alanya, Turkiet sedan februari 2008.

Han har även skrivit två inlägg på forumet. Det ena har rubriken ”Utlandssvenskars medlemserbjudanden är en höjdare!” och är skriven den 3 april 2009.

Om man som jag är sjukpensionär med låg pension och väljer ett utlandsboende som ger mig både en förbättrad hälsa och ekonomiska förutsättningar att leva som man bara kunde drömma om i Sverige känns det så där lagom kul att få betala för exempelvis sjukvården två gånger. En gång för den som jag aldrig använder, och en gång till för den som utnyttjas i det nya hemlandet och i praktiken ersatt all sjukvårdskonsumtion i Sverige.

Jag i likhet med många andra har alltid varit, om än inte entusiastisk, så åtminstone skattebetalare i Sverige under hela mitt liv och sett hur skattemedlen i dom allra flesta fall faktiskt använts till det dom är avsedda för, att bl a bibehålla och utveckla ett välfärdssamhälle som vi kan låta gå i arv till våra efterkommande. Idag är detta i det allra närmaste helt borta. Statskassan har sedan augusti 2008 tappat över 150 miljarder kronor på grund av lågkonjunkturen, och finansminister Anders Borg spådde häromdagen i Aftonbladet att vi på långa vägar inte sett det värsta än. Felprioriteringar i användandet av skattemedel och gigantiska EU-subsidier gör att Sveriges ekonomiska framtid för dagen inte känns speciellt stabil.

Ronny Hagström (alias Gustaf Janson) var även huvudansvarig för diskussionsforumet Exilen.nu, där han, precis som på Flashback, gick under användarnamnet ”Fenrisulv”. Det bekräftas via ett meddelande från en av de kvarvarande supermoderatorerna på forumet.

På debattsidan Newsmill har även ”Gustaf Janson” en profil, varifrån ansiktsbilden på honom är hämtad. Det var även denna profil han brukade hänvisa till som något slags bevis på att han existerade, när folk påstod att hans namn var påhittat. Att skapa en Newsmillprofil under påhittat namn är dock förmodligen inga större svårigheter. Beskrivningen lyder:

Dryga 50 år, från Stockholm. Numera frivillig pensionär, men har tidigare arbetat inom IT-sektorn och med sjukvårdsadministration.
Har även haft flera förtroendeuppdrag i ett av Sveriges största fackförbund. Djupt intresse för politik och dess historia. Anser att den svenska yttrandefriheten aldrig varit i större fara än inför stundande valkampanj.

Notera hur ”sjukpensionär” plötsligt förskönats till ”frivillig pensionär”. Lite ironiskt kan tyckas när PI varit flitiga med att kritisera ”gammelmedia” för att just försköna verkligheten och då mångkulturen i synnerhet.

Flytthjälp & lyxhytt

Jag har nu fått fram ytterligare några av de elektroniska spår Ronny Hagström lämnat efter sig på nätet. På sidan Servicefinder.se efterlyser han flytthjälp under rubriken ”AKUT! Transport av flyttkartonger till Turkiet”. Texten lyder:

Flyttar nu till Turkiet och behöver hjälp med transport av ca 15-20 flyttkartonger av normal storlek till Alanya eller stad i närheten. Vi flyttar någon gång runt 15 februari så transport bör ske i anslutning till det datumet. Jag betalar bra för rätt service, dock inga svindyra flyttfirmapriser! Pris kan dock alltid diskuteras…..

I kontaktinformationen finner vi namnet Ronny Hagström men över ett mobilnummer – 0763-525360.

Som lite kuriosa i sammanhanget kan deckarpseudonymen Bo Baldersson nämnas. Många har spekulerat i hans verkliga namn. Ett av förslagen är att han i verkligheten ska ha hetat Gösta Gustaf-Janson. Exakt samma stavning som i ”Gustaf Janson” med andra ord. En ren tillfällighet eller var det därifrån Ronny fick inspiration till sin pseudonym?

Alla dessa små pusselbitar sammantaget ger en helhetsbild som jag anser starkt pekar ut Ronny Hagström som mannen bakom pseudonymen ”Gustaf Janson”. Några frågor man kan ställa sig efter att ha tagit del av ovanstående information om Ronny är bland annat:

 • Varför hade han skyddade adressuppgifter?
 • Kände övriga på PI-redaktionen till hans verkliga namn eller lurade han även dem ända in i sin död?”

I en av kommentarerna på bloggen skriver någon:

”Frågan är om Hagström verkligen har avlidit, eller håller sig undan genom att likvidera sitt alias. Annonsen på servicefinder är väl från i år och inte år 2008 då han enl egna uppgifter flyttat till Turkiet?

Jag tycker PI:s information är underlig då donationskontot stängdes långt innan man påstår att beskedet om dödsfallet kom. Det går oxå rykten om att han varit inloggad på ett forum efter sin död.”

Gustaf Janssons identitet och liv tycks alltså vara avslöjad. För er som inte nöjer er med vad vi återgivit och vill läsa hela materialet som publicerats så kan ni följa den här länken.

SI

7 svar to “Hetskampanj mot avliden PI-medarbetare”

 1. […] Hetskampanj mot avliden PI-medarbetare […]

 2. Ådärkomdenja said

  ”Avslöjaren” rubricerar ovan RH:s utlandsflytt under den uppenbart fientliga och tendensiösa rubriken ”Flytthjälp & lyxhytt”.

  1. Vadå ”flytthjälp”? Har skriftställaren något bevis/underlag för att flytten inte betalades legalt? Jag råkar veta både belopp och flyttföretag, och reagerar starkt mot insinuationer av detta svepande slag.

  2. Ang ”lyxhytt” – här har jag ingen information. Men, varför skulle detta tillgodohavande ha för betydelse i sammanhanget? Som alla vet, så kan man få en dylik förmån från en arbetsgivare, eller uppdragsgivare, inget skumt öht med detta. Att försöka göra en poäng av denna uppsnokade detalj, i syfte att mörka ner RH:s karaktär, tangerar gränsen till otillständighet.

  Visa lite hyfs!

  • Nu tycker jag du överdriver något fantastiskt. På vilket sätt skulle ”Flytthjälp & lyxhytt” vara en ”uppenbart fientlig” rubrik?

   1. Det framgår ingenstans i texten att flytten skulle betalts svart. Vad har du fått dessa fakta ifrån? Du avslöjar dig själv nu kanske genom att säga för mycket.

   2. Jag tror de flesta tycker det ter sig lite märkligt att RH den 3 april 2009 skriver att han är en ”sjukpensionär med låg pension” för att en dryg månad senare (13 maj 2009) lägga ut en annons med en av Silja lines lyxigaste hytter (Commodoreklass) till försäljning. Det faller på sin egen orimlighet att en sjukpensionär skulle ha en arbetsgivare.

 3. Patrik said

  Hur är det hetskampanj?
  Jag tycker artikeln är väldigt respektfull.
  Handlar ju mera om att PI som säger sig stå för ”sanningen framför allt” ljuger sig blåa för att rädda ansiktet.

  • Cavatus said

   Men för att framföra sanningen i Sverige måste man ju vara anonym för att inte få gatstenar inslängda genom vardagsrumsfönstret av AFA. Det vet ju både du och jag.

 4. […] Uppdatering: Hetskampanj mot avliden PI-medarbetare […]

 5. […] Hetskampanj mot avliden PI-medarbetare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: