Sverige idag

Nyhetssida för ansvarsfulla svenskar.

Importen av handikappade barn ökar

Posted by sverigeidag på mars 27, 2011

Svenskar har inga fördomar mot handikappade och det är en sällsynt bra egenskap i vår värld. Vi är dessutom bra på att ta hand om våra handikappade barn. Kineserna däremot, för att bara nämna ett exempel av många folk, har inte bara fördomar mot handikappade, de vill inte ens behålla sina egna barn om de föds handikappade. Så de lämnar bort dem för adoption.

Kina är ett land som många svenskar väljer att adoptera barn från. Vad svenskar inte alltid vet är att många kinesiska barn har ärftliga sjukdomar, psykiska och fysiska defekter, ibland orsakade av föräldrar som missbrukat droger.

Många svenskar som adopterat barn från andra länder har levt i den naiva föreställningen att när de växer upp här blir de som vi. Ofta visar sig defekterna först efter en tid och många adoptivföräldrar undrar ibland vad de gjort.

Det har funnits en allmän föreställning om att adoption är bra för att man då hjälper en individ till ett bättre liv. Men de som talar på det sättet begriper inte hur viktiga de biologiska banden i livet är. När adoptivbarnen växer upp i en helt främmande miljö får de ofta identitetsproblem, psykiska besvär och en livskris – ovanpå de kanske redan ärftliga åkommor de burit med sig. Att adoptera ett barn är många gånger ett förakt för andra människors rätt att på växa upp i sin egen kultur. De rycks upp – de köps – av kapitalstarka människor i väst, en hantering som är skamlig.

Nu väljer allt fler svenskar medvetet att adoptera barn med svåra defekter, ”barn med särskilda behov”. På svt.se berättar ett svenskt par hur de adopterat tre kinesiska barn med handikapp.

-Vi tänkte: Varför inte? och hittade inga argument emot, säger Ulrika Klefsjö.

2006 hämtade de Filip, 22 månader, som hade läpp-, käk- och gomspalt, från Kina till Upphärad utanför Trollhättan. Sedan dess har det blivit ytterligare två barn, Måns och Ida, med samma handikapp. 
Före den första adoptionen pratade de med en läkare och träffade en familj som adopterat en barn med liknande behov.”

Enlig Inga Näslund på Adoptionscentrum har hälften av alla barn som adopteras något handikapp, missbildningar, sjukdomar eller sena i utvecklingen.

Som av en händelse har flera tidningar berättat om hur importen av missbildade barn ökar. Istället för att ifrågasätta det så framställs adoptivföräldrarna som hjältar när de importerar kinesiska barn med svåra defekter. Barn från främmande kulturer, med klumpfot, medfödda hjärtfel, syn- och hörselproblem, och andra svåra sjukdomar, varav många är ärftliga blir i större utsträckning en del av den svenska genpoolen.

Naturligtvis vore det bättre om dessa adoptivföräldrar valde att skicka pengar till barnhemmen i Kina istället för att hämta hit dem. Att adoptera är ingen hjältemodig handling, det är att rycka upp ett oskyldigt barn från sina rötter. Det är skamligt.

Svt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: